Poznáme laureátov Poviedky 2021

Poznáme laureátov Poviedky 2021
Do jubilejného 25. ročníka literárnej súťaže POVIEDKA 2021 bolo prijatých 222 súťažných príspevkov. V štúdiu Rádia DEVÍN sme dnes spoznali mená najlepších autoriek a autorov tohto ročníka. Kvalitu textov hodnotila porota zložená z víťazov predchádzajúcich ročníkov:
Petra Balka (predseda poroty), Dominiky Moravčíkovej, Petra Hofericu, Václava Kostelanskeho, Radovana Potočára a Dominiky Madro.

Ako „kľúčovú métu, Tour de France medzi literárnymi súťažmi," vníma Poviedku predseda poroty, víťaz Poviedky z roku 2012 a dnes už etablovaný prozaik a scenárista Peter Balko. „Literárne súťaže sú pre začínajúcich autorov a autorky dôležitou bránou do sveta písania. Aj ja som sa mnohých z nich zúčastnil: zväčša som obržal pár povzbudivých slov, kyticu gerber či igelitku so šálkou a magnetkou mesta, raz dokonca knihu Esmerala, lebo porota vyhodnotila, že mám problémy so vzťahmi, no párkrát som dostal aj to najcennejšie - spätnú väzbu, neraz aj kritiku, no bol to úžasný pocit, že sa s niekým rozprávate o vašich vlastných textoch," uviedol na svojom facebookovom profile.

Vyhlásenie výsledkov ste mohli počúvať v pondelok 25.10. od 14:00, v priamom prenose ich predstavili vyhlasovateľ súťaže Koloman Kertész Bagala a časť poroty – Peter Balko, Peter Hoferica, Václav Kostelanski a Radovan Potočár. Reláciu moderovala Zuzana Golianová a ukážky z ocenených prác čítali Lucia Hurajová a Ľubo Bukový:

Poviedka 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

*Upozornenie: zvukový záznam obsahuje vulgarizmy, nie je vhodný pre deti a mladistvých.

Tento rok bolo rozhodovanie náročné a porota sa radila do poslednej chvíle. Napokon sa rozhodla pridať, okrem už tradičných Prémií a Hlavnej ceny, aj druhé a tretie miesto. V 25. ročníku súťaže Poviedka 2021 boli ocenené diela:

Hlavná cena:

Nosné múry
Jana Turzáková (1986), Branč

Druhé miesto:

Nechty
Jana Šturdíková (1983), Bratislava

Tretie miesto:

Vrany Sarajeva
Miroslava Kuľková (1992), Košice


6 prémií:

10 stupňov nad nulou
Michaela Macejková (1995), Moravský Svätý Ján

Zrazenina

Kristián Lazarčík (1999), Piešťany

Babie leto
A. Rasin (pseudonym)

Ježišikrista!
Daša Krištofovičová (1988), Nitra

Guti
Timea K. Beck, Bratislava

Inžinier ľudských duší
Viliam Nádaskay (1994), Košice


Slávnostné odovzdávanie cien, ak to pandemické opratrenia dovolia, bude 4.12.2021 v Bratislave na literárnom festivale Autoriáda.

 

P2.jpg
Foto/ zdroj: Poviedka 2021 FB

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame