Cyklus: Problematika súčasného umeleckého prekladu

Cyklus: Problematika súčasného umeleckého prekladu

Rozhovory Ivice Ruttkayovej s Michaelou Jurovskou, Miroslavou Vallovou, Gabrielou Magovou, Beatou Panákovou a s Katarínou Karovičovou.

Tento týždeň bola témou nášho cyklu problematika súčasného umeleckého prekladu. Ako s prvou hovorí redaktorka Ivica Ruttkayová s významnou osobnosťou v tejto oblasti, s prekladateľkou, diplomatkou a esejistkou Michaelou Jurovskou. Umelecký preklad je významný fenomén, ktorý svojou kvalitou prepája našu kultúru so svetovou tvorbou. Michaela Jurovská sa vyprofilovala nielen na uznávanú prekladateľku umeleckej literatúry z francúzštiny a z taliančiny, ale v rokoch 1991-1996 pôsobila v diplomatických službách ako kultúrna atašé Slovenskej republiky v Paríži. Aj vďaka svojmu rozhľadu do nášho kultúrneho kontextu pretlmočila kľúčové diela a dnes je laureátkou mnohých významných ocenení:

Cyklus-Problematika umeleckého prekladu-Michaela Jurovská (1) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V máji tohto roku prebehla našimi médiami informácia, že v mene francúzskeho ministra kultúry bol Miroslave Vallovej slávnostne odovzdaný rytiersky Rad umenia a literatúry. Rad umenia a literatúry sa udeľuje za významné zásluhy na poli literatúry a umenia a za obohatenie francúzskeho kultúrneho dedičstva. Odovzdávanie sa uskutočnilo na rezidencii Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave. Miroslava Vallová sa stala laureátkou tohto ocenenia na základe jej pôsobenia ako kultúrnej diplomatky, neskôr riaditeľky Literárneho informačného centra a organizátorky medzinárodných literárnych podujatí. V cykle na tento týždeň hovoríme o problematike umeleckého prekladu a práve v rámci prekladateľskej tvorby sa mnohé kultúrne aktivity Miroslavy Vallovej spájajú do jedného celku. Roky sa venuje prekladom z francúzskej, ale predovšetkým talianskej literatúry.

Cyklus-Problematika umeleckého prekladu-Miroslava Vallová (2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Gabriela Magová je naša rozhlasová kolegyňa, pôsobí ako literárna vedkyňa a dlhé roky sa organizačne aj tvorivo venuje umeleckému prekladu. Spolu s Jarmilou Samcovou pracovala v redakcii legendárneho časopisu Revue svetovej literatúry, po zániku tohto časopisu sa zaslúžila o nové internetové periodikum, ktoré pokračuje v jeho filozofii. Ako spoluautorka sa podpísala pod vznik knihy Deväť životov - Rozhovory o preklade a literárnom živote. Preložila niekoľko originálnych próz z maďarského jazyka.

Cyklus-Problematika umeleckého prekladu-Gabriela Magová (3) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ďalšou osobnosťou z prekladateľskej praxe, ktorú redaktorka Ivica Ruttkayová oslovila, je naša rozhlasová kolegyňa Beata Panáková. Ako dramaturgička pripravuje vysielanie určené deťom a celej rodine, ale zároveň je aj etablovanou spisovateľkou pre staršie deti. Rovnako sa aktívne venuje prekladom z francúzštiny, preložila romány, poviedky, ale aj divadelné a rozhlasové hry. Jej  prekladateľská priorita je však francúzska literárna tvorba pre deti. V roku 2014 získala za preklad knihy René Goscinnyho Prázdniny malého Mikuláša, čo sú príbehy legendárneho detského hrdinu vo Francúzsku, Diplom Čestnej listiny IBBY, teda Medzinárodnej únie detskej knihy. ,

Cyklus-Problematika umeleckého prekladu-Beata Panáková (4) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Katarínu Karovičovú si pamätajú staršie generácie ako folkovú speváčku, skladateľku a textárku. V rokoch 1974 až 1978 vystupovala v úspešnom duete so spevákom Petrom Topoľským. Od osemdesiatych rokov žije a pôsobí v Prahe, ale po celé desaťročia je v stálom pracovnom styku so slovenskými vydavateľstvami. Preložila desiatky zásadných diel  zo svetovej literatúry písanej po anglicky. Medzi jej najnovšie umelecké preklady patrí román svetoznámej kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej Svedectvá, čo je pokračovanie legendárnej knihy Príbeh služobníčky z roku 1985.

Cyklus-Problematika umeleckého prekladu-Katarína Karovičová (5) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Marylou Fortier on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame