Letný cyklus: Rozhlasová CykloKulTúra

Letný cyklus: Rozhlasová CykloKulTúra

: Rádio DEVÍN bicykluje s Marekom Adamovom po nezávislých kultúrnych centrách Slovenska.

Mareka Adamova poznáme zo žilinskej Novej synagógy ako aj z iniciatívy Anténa, ktorá združuje nezávislé kultúrne centrá rôznych typov, žánrov a charakteru po celom Slovensku. V máji absolvoval - na bicykli - jedinečnú cestu po týchto centrách. My ju s odstupom času prejdeme spolu s ním, a to prostredníctvom cyklu rozhovorov Zuzany Golianovej.

V prvej časti vám ponúkneme rozprávanie o prvej zastávke, ktorá bola v Ľadovni, v Bytči a samozrejme začneme na začiatku, pri základnej motivácii:

Marek Adamov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V druhej časti s pristavíme pri troch zastávkach. Prvou je nezávislé kultúrne centrum Cooltajner v Považskej Bystrici, druhou literárno-umelecká kaviareň Podivný Barón, zasadená do pôvodnej dobovej atmosféry starého Župného domu v meste Púchov a do tretice bude reč o otvorenom kultúrnom priestore Klub Lúč v Trenčíne. Všetky tri centrá majú za sebou svoj vlastný príbeh:

Marek Adamov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V tretej časti sa nachádzame ešte len na začiatku cesty. Na programe je známa zastávka, Nástupište 1-12 v Topoľčanoch, ktoré premieňa podchod autobusovej stanice na multimediálny priestor pre súčasnú kultúru:

Marek Adamov 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V štvrtej časti navštívime kultúrne priestory v historickom centre Trnavy - Nádvorie a nezávisle kultúrne centrum Malý Berlín a pokračujeme nezávislým centrom pre kultúrne a vzdelávacie aktivity v Modre - Lýceum:

Marek Adamov 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V záverečnej kapitole prvého týždňa sa pristavíme v historickej vidieckej usadlosti v Pezinku - Schaubmarovom mlyne, ktorý pod správou SNG funguje ako zážitkový, vzdelávací a spoločenský priestor pre rodiny s deťmi, milovníkov umenia a histórie. Pokračovať budeme kultúrnymi centrami v Bratislave, kde sa zameriame na dve zastávky: A4 a Novú Cvernovku:

Marek Adamov 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Naše ďalšie zastávky na ceste CykloKulTúry s Marekom Adamovom sú nezvyčajná galéria At Home Gallery v bývalej židovskej škole v Šamoríne a letné nezávislé kultúrno-komunitné centrum Hidepark v Nitre:

Marek Adamov 6 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


11. mája navštívil Marek Adamov v rámci svojej CykloKulTúry umelecko-remeselnú vzdelávaciu spoločnosť Nový dvor v Brhlovciach a kultúrne a umelecké centrum na vidieku - Divadlo Pôtoň v Bátovciach:

Marek Adamov 7 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z Bátoviec nie je do Banskej Štiavnice ďaleko. Presne týmto smerom ďalej pokračovala CykloKulTúra Mareka Adamova. Venovať sa budeme kultúrnemu centru Kino Akropola v Kremnici a jedinečnej Banskej Štiavnici a v nej trom zaujímavým priestorom pre kultúru: Banskej St a nici, Hájovni a Eleuzíne:

Marek Adamov 8 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Presúvame sa z Kremnice do Banskej Bystrice, kde máme zastávky na troch miestach nezávislej kultúry: v profesionálnom komunitnom divadle Divadlo z Pasáže, v galérii súčasného umenia s coworkingovým strediskom A7 Gallery - 365.LABB a do tretice v kultúrnom centre Záhrada:

Marek Adamov 9 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme do Dúbravice a Brezna. Bola polovica mája a prišiel na rad aj taký deň, že sa nedalo pohnúť, „pršalo ako v Nórsku", spomína Marek Adamov na svoju CykloKulTúru:

;Marek Adamov 10 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



18. mája sa Marek Adamov opäť vydal na cestu, mal pred sebou dlhých 120 kilometrov a Rožňavu. Mesto, ktoré bolo dlho akoby zabudnuté, ale už nejaký čas o ňom počúvame čoraz viac. Jednu z najkrajších a najvýznamnejších stavieb v historickom centre Rožňavy totiž nadšenci svojpomocne menia na kultúrno-kreatívne centrum Kláštor:

Marek Adamov 11 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Presúvame sa do Košíc, kde si Marek Adamov vybral tri centrá, s ktorými máva kontakt aj mimo CykloKulTúry: unikátne kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik, legendárne Kino Úsmev a Divadlo na peróne, ktoré svojou autorskou tvorbou vyzýva k diskusii a kritickému mysleniu:

Marek Adamov 12 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedeli ste, že mesto, kde sa hrá zrejme aj najviac živej hudby, v rámci nezávislej scény, je Prešov? Označil ho tak Marek Adamov, ktorý navštívil Prešov hneď po Košiciach a samozrejme, bol aj na koncerte:

Marek Adamov 13 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

21. mája na svojej CykloKulTúre zastavil Marek Adamov v Bardejove, ktorý čím ďalej, tým viac láka nielen domácich, ale aj zahraničných turistov/turistky. Ak tam máte namierené aj vy, určite sa zastavte v kultúrno-komunitnom centre BAŠTA. Je to priestor historickej Hrubej bašty v centre Bardejova, ktorý miestni aktívni ľudia oživujú rôznorodými kultúrnymi a komunitnými aktivitami:

Marek Adamov 14 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z Bardejova sa presúvame do Pienin a Spišskej Starej Vsi. Zuzanu Golianovú zaujímalo, čo sa dá z nezávislej kultúry nájsť v Pieninách, v kraji, kde väčšie mesto ani nenájdete:

Marek Adamov 15 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


24. a 25. mája bol Marek Adamov v rámci svojej CykloKulTúry v Spišskom Hrhove a Spišskej Belej. Práve o Spišskom Hrhove v tomto období počúvame v súvislosti s novým dokumentárnym filmom Vladislavy Sárkány To ta monarchia. Takže istý uhol pohľadu na obec máme, i keď sama režisérka hovorí, že Spišský Hrhov dnes - to je už iný príbeh než ten, ktorý pred pár rokmi zaznamenala. Viac hovorí Marek Adamov:

Marek Adamov 16 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ďalšími zastávkami budú Spišská Nová Ves, Svit, Važec a Liptovský Mikuláš. Hovoriť budeme nie len o centrách nezávislej kultúry, ale aj o bicyklovaní a aj o počasí:

Marek Adamov 17 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Bližšie sa vrátime ešte do Liptovského Mikuláša, pričom tamojšiu Dieru do sveta sme už spomenuli, ďalej aspoň v skratke prejdeme cez Kvačiansku dolinu, Partizánsku Ľupču do Ružomberka:

Marek Adamov 18 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


CykloKulTúra Mareka Adamova sa blíži k záveru, čochvíľa sa vráti do Žiliny, odkiaľ 1. mája vyštartoval. Dnes sa v rozhovore vrátime presne k 29. máju. Martin je mestom, kde to národné a kultúrne malo vždy svoj domov a ako je to dnes, keď sa pozeráme optikou hľadajúcou nezávislú kultúru?

Marek Adamov 19 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poslednú časť venujeme bilancii. Ako túto cestu hodnotí sám Marek Adamov? V číslach: za 30 dní prešiel 1798 kilometrov, navštívil 50 kultúrnych centier v 36 mestách a dedinách, zo spomínaných 30 dní „prepedáloval" 27. A prejdime k tomu cieľu, čo bolo na začiatku, prečo sa na takúto cestu dal?

Marek Adamov 20 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame