Cyklus: Na ceste za knižným debutom

Cyklus: Na ceste za knižným debutom

Autorský cyklus Evy Kopeckej reflektuje proces vydania knihy prvoautormi.

Chcem vydať knihu, ale aké mám možnosti, ako to celé funguje, odkiaľ začať a čo ma čaká? Tieto otázky si často kladú začínajúci autori, pre ktorých je fungovanie knižného trhu záhadou. Redaktorka Eva Kopecká sa tiež rozhodla vydať po tejto ceste, oslovila viacerých expertov so skúsenosťou vydávania kníh a zbierala ich návody, ako sa im to podarilo.

Najprv sa obrátila na projektovú manažérku Moniku Zbínovú, ktorá už niekoľko rokov pomáha autorom vydať vlastnú knihu:

Na ceste za knižným debutom 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Písanie je do veľkej miery remeslo, dá sa naučiť, aj natrénovať. Talent je výhodou, ale nie podmienkou,“ tvrdí Soňa Adamčík Borušovičová. Podporuje ľudí, aby písali a tých začínajúcich sprevádza, aby nabrali odvahu a urobili prvý krok za svojím snom vydať knihu. Redaktorka Eva Kopecká sa na ňu obrátila, aby zistila, ako vyzerá práca literárnej duly v praxi:

Na ceste za knižným debutom 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O tom, či sa z knihy stane bestseller a nie prepadák, rozhoduje viacero faktorov. Začínajúci autor by si mal zvážiť, či má dostatok financií, ktoré by do vydania knihy investoval. Redaktorka Eva Kopecká oslovila jednu zo zakladateliek prvého crowdfundingového vydavateľstva na Slovensku, Miu Ilavskú, a zisťovala u nej, kedy by mal začínajúci autor riešiť financie:

Na ceste za knižným debutom 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Obal knihy je to prvé, čo potenciálny čitateľ uvidí. Dobre komunikuje obsah a zároveň zaujme publikum, pre ktoré je určený. Na to by mal myslieť každý začínajúci autor a zvážiť kvalitné grafické spracovanie obálky či sadzbu textu a mal by sa tomu venovať čo možno najskôr, myslí si to autorka a marketérka so záľubou v grafickom dizajne Veronika Bošková. Oslovila ju redaktorka Eva Kopecká:

Na ceste za knižným debutom 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Napísať knihu je iba polovica práce. Po vydaní treba dielo dostať do rúk čitateľov. K tomu môže pomôcť knižný marketing. Aké tipy sú vhodné aj pre začínajúcich autorov prezradila redaktorke Eve Kopeckej autorka a copywriterka Adela Jasenovcová:

Na ceste za knižným debutom 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame