Veľká noc v Rádiu Devín

Veľká noc v Rádiu Devín

Počas veľkonočných sviatkov Rádio DEVÍN odvysiela žánrovo pestrú zmes rozhlasových programov, zameraných na duchovné hodnoty, tradície, ale aj rodinnú pohodu. Sviatočná programová ponuka prinesie poslucháčom pestrý výber literárno-dramatických a hudobných programov (ponuku hudobných programov si pozriete TU).

Počas sviatočného vysielania Rádio DEVÍN už tradične prinesie pôvodné rozhlasové hry, rozprávky a fíčre. Ranné vysielanie na Veľký piatok ponúkne pôvodnú slovenskú rozprávku Ondreja Sliackeho: Za misu šošovice (7.00) a hudobno-slovné pásmo k Veľkému piatku – Almužna lásky (8.00), pripravené podľa rovnomennej zbierky maliarky a poetky Milady Marušincovej.

Popoludnie bude patriť rozhlasovému pásmu Romana Sorgera: Križovatky kríža (14.00) a rozhlasovej hre o skutočnej cene ľudského života Dies irae (15.00), ktorú podľa poviedky Martina Kukučína zdramatizoval Ondrej Sliacky.

Vo večerných hodinách – od Veľkého piatku do Veľkonočnej nedele – odvysielame trilógiu Quo vadis 1,2,3 (piatok – nedeľa 21.30), ktorú pre rozhlas zdramatizoval Štefan Timko. Rozhlasová hra na motívy jedného z najpredávanejších historických románov svetovej literatúry Quo vadis? poľského spisovateľa a držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Henryka Sienkiewicza, je epickou ságou lásky, odvahy a oddanosti v časoch cisára Nera.

Ranný sviatočný program na Bielu Sobotu otvoríme fíčrom Terézie Adamcovej: Toto je pôst, ktorý ja mám rád (7.00). O zmysle pôstu a o základných pôstnych zmenách v katolíckej cirkvi v ňom porozpráva rímskokatolícky kňaz Daniel Dian a zamyslenie pátra Antona z rehole františkánov nad pôstom prečíta Ján Valentík. Ranné vysielanie doplní aj rozprávka Ondreja Sliackeho: Dávid a Jonatán (8.00), v ktorej budete v réžii Viery Weidlerovej počuť Róberta Rotha, Emila Horvátha, Petra Sklára a ďalších.

Na sobotné poludnie odvysielame fíčer o kňazovi, disidentovi a zakladateľovi slovenskej kulturológie s názvom Príbehy obrazov – Rozprava o Hanusovi (12.00) a krátko potom o 14.00 aj rozhlasovú hru pre celú rodinu F.M. Dostojevskij: Hudba bolesti, ktorú pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor.

Podvečerné Hudobné vrstvenie ponúkne fíčer Etely Čárskej: Cesta kríža – Utrpenie a vzkriesenie, v ktorom sa nad otázkou bolesti, života i smrti zamýšľajú básnik Milan Rúfus, rímskokatolícky kňaz Ján Sucháň a hudobný skladateľ Ivan Hrušovský.

Veľkonočná nedeľa
prenesie poslucháčom rozprávku Ondreja Sliackeho: Dávid a Absolón (9.00) a umelecko-dokumentárny fíčer Egona Tomajka: Deň po zmŕtvychvstaní (11.30), v ktorom si povieme o charaktere Veľkej noci, alebo Pascha, v prostredí príslušníkov jednotlivých cirkví – protestantov, pravoslávnych, katolíkov aj židov.

Popoludní odznie próza Daniela Pastirčáka: Bene Nota (15.00) a rozhlasové pásmo Petra Žeňucha o veľkonočných piesňach a zvykoch kresťanov východného obradu, s názvom Christos voskrese (16.30).

Podvečerná relácia Historia magistra vitae (18.00) ponúkne fíčer Tvoja obeť nebola márna, v ktorom jeho autorka Gabriela Horečná „listuje“ dejinami a približuje príbehy o obetách a obetovaní sa v rôznych podobách až po súčasnosť.

Pondelkové ráno otvorí prvá časť Čítania na pokračovanie z románu írskeho spisovateľa Colma Tóibína: Máriin testament 1/5 (6.00), v ktorej autor podáva nový pohľad na kresťanstvo a vytvára neuveriteľne ľudský portrét Márie. Veľkonočné ráno bude pokračovať fíčrom Jany Patarákovej: Ukrižovaný (7.00), ktorý sa venuje téme ukrižovaného Krista v diele Majstra Pavla z Levoče. Kam odlieta kolotoč na zimu, sa dozviete v rozprávkovej hre Radka Bachratého o 9.00.

Sviatočný program v pondelok zavŕši rozhlasová hra Adamova truhla o 15.00, ktorú podľa predlohy Ladislava Nádaši-Jégeho pripravil Peter Pavlac, výber z poviedok Stephena Leacocka o 18.30 a prvá časť Čítania na pokračovanie z knihy Michaila Bulgakova: Majster a Margaréta 1/5, ktoré následne môžete počúvať každý večer až do piatka o 22.30 v Rádiu DEVÍN.

Photo by freestocks on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame