Kultúra cez hranice: Poľský inštitút v Bratislave

Kultúra cez hranice: Poľský inštitút v Bratislave

V novej pravidelnej rubrike Rádia DEVÍN sa telefonicky spájame so zástupcami zahraničných inštitúcií na Slovensku, aby sme sa dozvedeli, čo pripravujú a čo zaujímavé z umenia a kultúry zachytili v krajine, ktorú u nás zastupujú.

3. júna do Poľského inštitútu Jacekovi Gajewskemu telefonovala Andrea Makýšová Volárová. Rozprávali sa o výstavách, ktoré aktuálne nájdete v galérii Poľského inštitútu i o tom, aká je situácia v umení a v kultúre v Poľsku, budete počuť aj tipy na to, čo viete vidieť online, aké sú plány inštitútu na leto i o jednom veľmi zaujímavom kvíze:

3. 6. 2020-Poľský inštitút v Bratislave 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


11. júna do Poľského inštitútu Jacekovi Gajewskemu telefonovala Hana Rodová. Rozprávali sa o aktuálnom ročníku festivalu Konkrétne leto, o udalosti 100. výročia bitky o Varšavu, o spomienke na hnutie Solidarita:

11. 6. 2020-Poľský inštitút v Bratislave 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


19. júna do Poľského inštitútu Jacekovi Gajewskemu telefonovala Zuzana Golianová. Rozprávali sa o pokračovaní kvízu 100 otázok o Poľsku, o 200 výročí narodenia Fryderyka Chopina a o koncerte, ktorý pri tejto príležitosť pripravuje Poľský inštitút, o čítaní poľských poetiek a poetov Petrou Fornayovou, o tipoch z kultúry a umenia v Krakove:

19. 6. 2020-Poľský inštitút v Bratislave 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


29. júna do Poľského inštitútu Jacekovi Gajewskemu telefonovala Zuzana Golianová. Začali tradične témou kvízu, o aktuálnej výstave v ich tzv. neformálnej galérii i o pripravovanej výstave Súčasnej poľskej sochy v ich hlavnej galérii. Reč bola aj o minimaratóne súčasného poľského filmu v RTVS, ktorý sa začína od 1. 7. 2020. Prezradili aj dôležitú informáciu o aktuálnych možnostiach cestovania do Poľska a o tipoch, čo tam teraz viete vidieť z kultúry a umenia:

29. 6. 2020-Poľský inštitút v Bratislave 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

7. júla do Poľského inštitútu Jacekovi Gajewskemu telefonovala Jarmila Vitovičová:

7. 7. 2020-Poľský inštitút v Bratislave 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


15. júla do Poľského inštitútu Jacekovi Gajewskemu telefonovala Zuzana Golianová. Zhovárali sa o tejto rubrike a jej zmysle, ale dostali sa hlavne k ich aktivitám. Začali 9. časti online kvízu, ktorá je venovaná poľskej hudbe, o 7. čísle Historickej revue, článok Grzegorza Majchrzaka o fenoméne nelegálneho radia Solidarita v 80. rokoch, o blížiacom sa koncerte Krakovského gitarového kvarteta v Modre, o výstave prác poľského umelca Piotra Jargusza „Uličné obrazy" v Galérii mesta Levoča a svoje rozprávanie uzavreli poľským zastúpením na najbližších dvoch jazzových festivaloch na Slovensku:

15. 7. 2020-Poľský inštitút 6 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najbližšie sa k rubrike Kultúra cez hranice vrátime v relácii Ladenie v septembri.

(pre zobrazenie novopridaných zvukových záznamov článok znovunačítajte min. dvakrát)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame