Cyklus: 70 rokov v Divadle Andreja Bagara v Nitre

Cyklus: 70 rokov v Divadle Andreja Bagara v Nitre

Divadlo Andreja Bagara v Nitre oslavuje v tejto sezóne 70. výročie svojho založenia. Presne 20. decembra v roku 1949 pozývalo všetkých na galaprogram pri príležitosti otvorenia divadla, ktorý bol venovaný 70. narodeninám Stalina. Aj také boli dejiny na konci 40. rokov. Prvou legitímnou premiérou v divadle bolo Kozie mlieko. V polovici januára v roku 1950 ju pripravil Ľudovít Ozábal.

Dnes vieme, že Divadlo Andreja Bagara v Nitre je obľúbeným a navštevovaným divadlom, a preto mu venujeme celý tohto týždňový cyklus. Pripravila ho Jarmila Vitovičová a začíname v kancelárii riaditeľa:

Cyklus-DAB 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V meste Nitra bolo divadlo populárne už v 19. storočí, ale až do roku 1949 nemalo mesto stály súbor. Kým v Prahe osobnosti ako Jiří Frejka, Voskovec a Werich alebo Karel Hugo Hilar vytvárali pokrokové inscenácie, v Nitre si mohol divák pozrieť len predstavenia kočovných divadelných spoločností, zväčša maďarských a nemeckých. Profesionálna divadelná scéna vznikla v Nitre až po II. svetovej vojne v roku 1949 pod názvom Nitrianske krajové divadlo. Prvé významné obdobie sa v 50. rokoch spája s režisérom Pavlom Hasprom, ktorý dokázal na repertoár priniesť aj náročnejšie tituly, čo ocenili diváci aj kritika. Neskôr divadlo trpelo diváckym nezáujmom, paradoxne nie všetky tituly ľahších žánrov dokázali obecenstvo pritiahnuť...Divadlo má bohatú históriu a v tejto sezóne si pripomína 70 rokov od svojho založenia:

Cyklus-DAB 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhovor s Jurajom Ďurišom, ktorý je hercom a zároveň umeleckým šéfom:

Cyklus-DAB 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Do Nitry sa vrátil po tretí raz aj režisér Marián Amsler. Na začiatok marca pripravuje premiéru hry DOM. Divadlo sa rozhodlo priniesť na repertoár túto hru po viac ako 40. rokoch od prvej premiéry slávnej inscenácie Jozefa Bednárika:

Cyklus-DAB 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Nitre pôsobí už takmer 40 rokov aj slovenská herečka Eva Pavlíková:

Cyklus-DAB 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio DEVÍN

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame