Cyklus: Súčasná tvorba slovenských výtvarníčok

Cyklus: Súčasná tvorba slovenských výtvarníčok

Vypočujte si premiérové rozhovory s výtvarnou teoretičkou Janou Geržovou, s umelkyňami Veronikou Rónaiovou, Emíliou Rigovou, Dorotou Sadovskou a Luciou Dovičákovou.

Výtvarná scéna je na Slovensku v súčasnosti bohatá a rôznorodá. Popri mužských kolegoch na nej pôsobia výrazné ženské umelkyne a aj percentuálne sa počet aktívnych výtvarníčok každým rokom zvyšuje.  

V prvej časti cyklu redaktorka Ivica Ruttkayová oslovila výtvarnú teoretičku Janu Geržovú. Tá v roku 2012 zorganizovala v Nitre interdisciplinárne sympózium s témou Rodové aspekty súčasného umeleckého diskurzu:

Cyklus-Súčasná tvorba sl. výtvarníčok-Jana Geržová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V bratislavskej galérii Umelka sa na výstave Farba dialógu s maliarkou Veronikovou Rónaiovou stretla redaktorka Ivica Ruttkayová:

Cyklus-Súčasná tvorba sl. výtvarníčok-Veronika Rónaiová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O tvorbe vizuálnej umelkyne a pedagogičky Emílie Rigovej napísali: „Zaujíma ju manipulácia väčšinového diskurzu a skresľovanie kolektívnej pamäte. Zo svojej špecifickej ženskej pozície vedome nastavuje zrkadlo spoločnosti formou digitálne manipulovaných obrazov, objektov, videí a performancií, ktoré sú neraz fyzicko-mentálnymi skúsenosťami aj za cenu bolestivého testovania vlastnej duševnej a telesnej výdrže.“ Emília Rigová sa v roku 2018 stala laureátkou prestížnej Ceny Oskára Čepana:

Cyklus-Súčasná tvorba sl. výtvarníčok-Emília Rigová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo fotografickom cykle Korporality sa venovala detailom ženského tela, vo svojich maľbách zobrazuje podobu ľudského tela ako pohlavnej, ale aj éterickej bytosti. Výtvarníčka Dorota Sadovská sa rovnako venuje videotvorbe, performancii, publikuje v časopis Sado a vo všetkých žánroch ju zaujíma telesnosť:

Cyklus-Súčasná tvorba sl. výtvarníčok-Dorota Sadovská Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Patrí k tým úspešným autorkám, ktorých tvorba je na tejto scéne zapamätateľná a charakteristická. Nahliada na každodennosť zo svojej pozície a v obrazoch a kresbách ponúka úsmevné a ironizujúce skratky. Jej najnovšiu tvorbu môžete vidieť v bratislavskej DOT Contemporary Art Gallery na výstave Ave Eva. Lucia Dovičávoká:

Cyklus-Súčasná tvorba sl. výtvarníčok-Lucia Dovičáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio DEVÍN

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame