Cyklus: Za kultúrou do Cartageny de Indias

Cyklus: Za kultúrou do Cartageny de Indias

Novinárstvo je najlepšia profesia na svete, povedal raz kolumbijský spisovateľ Gabriel García Marquéz. Žurnalistike sa venoval prakticky celý život hoci celosvetovo sa preslávil najmä literárnou činnosťou. Na tejto profesii mu zároveň záležalo natoľko, že sa rozhodol podporovať budúcich novinárov a založil nadáciu, ktorá dodnes nesie jeho meno. Redaktorka Eva Kopecká v rámci nedávnej cesty do Kolumbie navštívila mesto Cartagena de Indias, kde spomínaná inštitúcia sídli a stretla sa s jej riaditeľom, Jaimem Abellom Banfim. Ich rozhovor sa začal spomienkou na priateľa a kolegu, ktorého nazývali  aj „Gabo, najúžasnejší Kolumbijčan, ktorý kedy žil“. Spájalo ich vyše tridsaťročné priateľstvo...

Cyklus-Za kultúrou do Cartageny de Indias-1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chudobný príbuzný, sekcia na posledných stránkach periodík alebo tajná zbraň novinárov, ktorou sa môžu vyjadrovať prakticky o čomkoľvek. Aj o tom je kultúrna žurnalistika podľa amerického spisovateľa, producenta a hudobníka, Jonathana Leviho. V súčasnosti žije medzi New Yorkom a Rímom, odkiaľ píše o cestovaní a umení. Zároveň je lektorom štipendijného programu pre kultúrnych novinárov, ktorú organizuje Nadácia Gabo. Redaktorka Eva Kopecká sa nedávno zúčastnila jeho ostatného ročníka. V druhom dieli jej premiérového cyklu prinesie to, čo sa počas programu dozvedela:

Cyklus-Za kultúrou do Cartageny de Indias-2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Život nie je to, čo niekto prežil, ale to, na čo si spomína a ako si spomína, aby to porozprával.“ Aj tak by sa dal preložiť úryvok Gabriela Garcíu Marquéza z jeho pamätí Román môjho života. Ten istý citát sa nachádza aj na plagáte v kníhkupectve Ábaco. Redaktorka Eva Kopecká sa tam nedávno vybrala aj s mikrofónom. Mala chuť sa ešte osviežiť v klimatizovanom prostredí, než sa pustila do hľadania dobrého príbehu, ktorý mala spracovať v rámci štipendijného programu pre kultúrnych novinárov:

Cyklus-Za kultúrou do Cartageny de Indias-3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa to začiatkom februára pred 434 rokmi. Ku kolumbijskému mestu Cartagena de Indias priplávalo 23 lodí pod velením britského dôstojníka Francisa Draka. Traduje sa, že v tú noc bola taká tma, že nebolo vidieť ani na koniec ruky. Drake so svojimi mužmi obsadil mesto, ktoré napokon opustil až po veľkom výkupnom. Dodnes stojí v meste dom, ktorý nesie meno najslávnejšieho anglického piráta. Redaktorka Eva Kopecká ho našla pri potulkách mestom. Počas prechádzky sledovala stopy literatúry, filmu, výtvarného umenia a hudby v perle Karibiku:

Cyklus-Za kultúrou do Cartageny de Indias-4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spojené štáty americké ocenili úsilie Kolumbie v boji proti obchodovaniu s drogami. To je správa, ktorá nedávno zarezonovala vo svetových médiách. Táto juhoamerická krajina je dnes považovaná za najväčšieho producenta kokaínu na svete. Pýši sa aj kvalitnými tmavozelenými smaragdmi a kávou. Redaktorka Eva Kopecká sa počas pobytu v kolumbijskom meste Cartagena de Indias však zamerala na iné témy. V spolupráci s lokálnymi kolegami zisťovala, ako sa žije novinárom na druhom konci sveta:

Cyklus-Za kultúrou do Cartageny de Indias-5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Emmanuel Upegui


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame