Cyklus: Shakespeare – inšpirácie a konšpirácie

Cyklus: Shakespeare – inšpirácie a konšpirácie

Nový cyklus Rádia Devín je venovaný autorovi, ktorý aj cez priepasť niekoľkých storočí oslovuje divákov a provokuje umelcov. William Shakespeare. Hovorili sme o shakespearovských inšpiráciách, ale i aj o konšpiráciách, ktoré sú okolo autorstva Shakespearových diel stále živé.

Prvá časť cyklu je stručným úvodom, v ktorom sa napr. dozviete, ako to bolo s hrou Veselé paničky windsorské, či ktorý autor bol Shakespearovou veľkou inšpiráciou. Na úvod sa Mariana Jaremková pýtala teatrologičky Jany Bžochovej Wild či bol Shakespeare rovnako populárnym autorom akým je dnes:

Cyklus-Skakespeare-úvod-1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Druhá časť cyklu pokračuje pohyblivými obrázkami. Aj keď ide o niekoľko sto rokov staré príbehy, predsa Shakespeare bol, je a asi už aj zostane, najviac adaptovaným autorom. Či už sa filmári nechávajú jeho hrami inšpirovať, alebo hru priamo sfilmujú, často to býva veľmi zaujímavé kino. Po jeho Hamletovi siahol už George Méliés, nepohrdol ním ani Godard a dokonca na neho odkazujú aj teenagerské komédie. Čo je na Shakespearovi také zaujímavé, o tom sa redaktorka Mariana Jaremková rozprávala s teoretikom popkultúry Jurajom Malíčkom a šéfredaktorom portálu Kinema Petrom Konečným:

Cyklus-Skakespeare-film-2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tretia časť cyklu sa pýta, či je Shakespeare najväčším hoaxom v dejinách divadla? Napísal Shakespeara skutočne Shakespeare? „Nezaujíma ma, kto napísal Shakespearove diela, ale ťažko uverím, že by to bol chlapec zo Stratfordu,“ povedal Charles Chaplin. „Meno William Shakespeare je najpravdepodobnejšie pseudonym, za ktorým sú skryté lži a veľké nezmáno“  tvrdil Freud, podľa ktorého bol skutočným autorom Edward de Vere, gróf z Oxfordu. K tomu sa prikláňa aj petícia z roku 2007 s názvom Deklarácia rozumných pochybností o identite Wiliama Shakespeara, pod ktorú sa podpísali napr. herci Jeremy Irons, Michael York či jeden z najslávnejších shakespearovských hercov sir Derek Jacobi. Ďalšie meno, ktoré sa vynára ako možný „skutočný“ Shakespeare sa dozviete z telefonátu s divadelnou publicistkou Zuzanou Uličianskou, ale na úvod ešte Mariana Jaremková nadviaže na predchádzajúce rozprávanie s teoretikom popkultúry Jurajom Malíčkom o filmoch podľa a o Shakespearovi. Ktorý film okrem Jarmusovej snímky Prežijú iba milenci spochybňuje identitu dramatika?

Cyklus-Skakespeare-hoax-3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Štvrtá časť cyklu pokračuje rozprávaním o ženách. Dozviete sa napr. aj to, čo má spoločné muzikál Mamma mia! s jeho hrou Búrka. Na úvod sa Mariana Jaremková pýtala teatrologičky Jany Wild ako je to teda so ženskými postavami v Shakespearových textoch:

Cyklus-Shakespeare-ženy-4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Piata časť cyklu sa pozerá do budúcnosti. Ako to bude napr. so vzťahom Shakespeare a sociálne siete? Zacitujme z kapitoly Shakespeare pre 21. storočie v knihe Shakespeare medzi veľkým treskom a South Parkom od Františka Gyárfáša z Oddelenia umelej inteligencie na Katedre aplikovanej informatiky Fakulty Matematiky, Fyziky a Iinformatiky Univerzity Komenského v Bratislave: „Čo bude v takom svete znamenať: Choď do kláštora Ofélia. Vymazanie zo zoznamu friendov?" O vzťahu medzi slávnym dramatikom a virtuálnym svetom sa s ním rozprávala Mariana Jaremková a na úvod sa pýtala na to, čo jeho budúce dramatizácie môže ovplyvniť najviac:

Cyklus-Shakespeare-virtuálny priestor-5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio Devín

foto: RD / archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame