Umenie v Mexico City

Umenie v Mexico City

Cyklus redaktorky Evy Kopeckej, ktorá si so sebou na dovolenku za kultúrou v Mexiku zobrala aj mikrofón.

Počas horúcich letných dní nám klimatizácia prináša príjemné osvieženie. Vzduch nás nemusí len ochladzovať, ale môže vydávať nejaký zvuk. Zamysleli sa nad tým členovia multižánrovej skupiny Interspecifics, ktorá hľadá prieniky medzi umením a vedou. Tentoraz sa zamerali na kvalitu ovzdušia v hlavnom meste Mexika a pripravili zvukovú inštaláciu s jednoduchým názvom Aire, čo znamená vzduch. Redaktorka Eva Kopecká ju navštívila v Univerzitnom múzeu súčasného umenia:

Univerzitné múzeum súčasného umenia v Mexico City Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mexico 1.jpg

Máte talent na kreslenie? Keď ho niekto má, vzniknú z toho úžasné výtvory. Obrazy sú staré ako ľudstvo samo. V dávnych dobách nám vytesané do kameňa pomáhali prežiť. Iné zasa prežili aj svojich autorov. Aj o nich sa dodnes hovorí, že mali talent. V súčasnosti podporujeme najmä začínajúcich autorov. Stavil na nich aj Javier Hernández a ich diela vystavuje a predáva vo svojom „butiku“ moderného umenia v hlavnom meste Mexika:

Butik Javiera Hernándeza Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mexico 2.jpg

Súčasné knižnice už dávno nie sú iba miestom vypožičiavania si kníh a zbierania pečiatok do čitateľských preukazov. Na to, aby bola knižnica knižnicou, treba najmä knihy a periodiká, tie musí niekto získať a spracovať. Do Národnej knižnice v Mexiku chodí asi 17 tisíc materiálov ročne. Redaktorka Eva Kopecká sa stretla s jej reštaurátormi, ktorí prichádzajú do kontaktu s najstaršími dokumentami:

Národná knižnica v Mexico City Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mexico 3.jpg

5 kíl mäsa, 25 litrov benzínu, 8 lístkov do kina alebo jedny neznačkové tenisky. Aj to si možno kúpiť za 500 pesos v Mexiku. Na bankovke s touto nominálnou hodnotou je v kávovej farbe zobrazený mexický maliar Diego Rivera. Na rubovej strane sa nachádza portrét jeho manželky, Fridy Kahló aj s ukážkou jej diela:

Stopy po Diegovi a Fride Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mexico 4.jpg

Foto/Zdroj: Eva Kopecká


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame