Rubikon: Dielo Friedricha Weinwurma

Rubikon: Dielo Friedricha Weinwurma

V programe Rubikon 25. 2. o 10.00 sa vo vysielaní Rádia Devín vyberieme spolu s redaktorkou Ivicou Ruttkayovou na aktuálnu výstavu do SNG s názvom Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta.


Výstava predstavuje v celej šírke dielo Friedricha Weinwurma, ktorého život ohraničujú roky 1885 - 1942 a dnes už vieme, že ide o najvýznamnejšieho predstaviteľa architektonickej avantgardy na Slovensku. Prostredníctvom dokumentácie jeho architektonických diel výstavný projekt približuje autorovu predstavu o architektúre novej vecnosti. Fascinujúce dielo, ktoré predbehlo svoju dobu a stavby, ktoré sú súčasťou našich miest, predovšetkým Bratislavy, aj dnes. Za jednoduchými funkčnými budovami stál človek, ktorý tvrdohlavo bojoval za názor, že každý má právo na strechu nad hlavou... Jeho život za neujasnených okolností ukončila doba druhej svetovej vojny a holokaustu. Meno Friedricha Weinwurma na dlhé roky zapadlo do zabudnutia. Vďaka systematickej práci niekoľkých odborníkov a odborníčok, predovšetkým teoretičky architektúry Henriety Moravčíkovej dnes opäť objavujeme filozofiu a stavby tohto architekta. V programe Rubikon budeme počuť rozprávanie Henriety Moravčíkovej, ktorá je kurátorkou výstavy v Slovenskej národnej galérii v Bratislave, jej spolupracovníka a manžela architekta Petra Moravčíka, ako aj historika architektúry Matúša Dullu. Redaktorka Ivica Ruttkayová oslovila aj priameho príbuzného, vnuka Friedricha Weinwurma a opýtala sa ho na rodinnú spomienku, o ktorej vedel doteraz len málokto.

Ak teda pôjdeme popri budovách stojacich vďaka tomuto architektovi, je veľmi pravdepodobné, že už budeme nielen poznať jeho meno, ale aj dôvod, prečo chcel vytvoriť svet ako miesto, kde budeme radi žiť.

Foto: Friedrich Weinwurm – architektonické dielo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame