FOKUS

FOKUS

Relácia Fokus prináša rozhovory s osobnosťami, každý deň zaostrené na iný druh umenia, kultúry a médií. Vysielame od pondelka do piatka vždy o 13.00h v Rádiu Devín.

PONDELOK
Fokus za oponou so
Stanislavou Matejovičovou
Pohľad za oponu. Rozhovory s divadelníkmi zo zákulisia, ktorých zvyčajne nie je vidieť ani na javisku, ani medzi divákmi v hľadisku. Bez nich by však divadlo nefungovalo. Tajomstvá zákulisného mechanizmu divadla odhalia hostia z činohry, opery aj baletu.

SM1o.jpg

UTOROK
Fokus na Československo v umení so
Zuzanou Golianovou
Utorkové Fokusy naviažu na históriu i súčasnosť osmičkových rokov. Sto rokov od vzniku Československa a štvrťstoročie po rozpade spoločného štátu sa budeme rozprávať s tými, ktorých tvorba stále patrí do československého umenia. V divadle, filme, hudbe, tanci aj vo vizuánom umení.

ZG1o.jpg

STREDA
Fokus na vizuálne umenie s
Omarom Mirzom
Vizuálne stránky umenia, kultúry a života. Rozhovory so zaujímavými hosťami z radov výtvarníkov, dizajnérov, architektov, teoretikov, kurátorov a kultúrnych pracovníkov, ktorí sa danej téme venujú profesionálne - či už vo svojej umeleckej, organizačnej, alebo akademickej praxi. V relácii chceme poslucháčom priniesť aj situácie z každodenného života umelcov, napríklad zo spolužitia výtvarníckych párov. Veď napokon - aj umelci sú „len" ľudia.

OM1o.jpg

ŠTVRTOK
Fokus work in progress s Marianou Jaremkovou

Picasso stál pred prázdnym plátonom ako toreador, ktorý vyzýva býka. Paul McCartney tvrdí, že skladba Yesterday sa mu prisnila. A Stephen King priznáva, že si na písanie niektorých svojich textov ani nepamätá kvôli rôznym závislostiam, ktorým vtedy podľahol.
Vidíte ich diela v galériách, čítate ich knihy, počúvate ich hudbu. A možno vás zaujíma ako to vyzerá v ich "pracovnom prostredí", v ateliéroch, pracovniach. Čo robia keď majú tvorivý blok, blíži sa deadline, aké sú ich rituály. Čím prechádza umelec kým vytvorí svoje dielo? Na to sa bude Mariana Jaremková pýtať v cykle Fokusov Work in Progress.

PIATOK
Fokus vedci s Danielom Hevierom

Piatkoví hostia, ktorí aj keď väčšinou nie sú výkonnými umelcami, majú k umeniu a ku kultúre veľmi blízko. Všetko sú to univerzálne osobnosti, ktoré majú široký záber a vo svojej oblasti sú rešpektovanými autoritami. Viacerí z nich sú v závetrí spoločenských rubrík, ale vytvárajú hodnoty, ktoré trvajú roky. Stretneme sa s vedcami, lekármi, filozofmi, biológmi, šachistami, či ekonómami.

DH1o.jpg

Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame