Víkendové rozhlasové hry

Víkendové rozhlasové hry

Literárne a dramatické Rádio Devín prináša kvalitné a obľúbené archívne rozhlasové hry. Opäť si môžete vypočuť poklady z nášho rozhlasového archívu. Prvý októbrový víkend sme pre poslucháčov pripravili:

Piatok 21:00 – Ivan Stodola: Bačova žena

Uvádzame rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Ivana Stodolu "Bačova žena" v úprave Jozefa Buchanca. Príbeh sa odvíja okolo ženy, ktorá sa stáva manželkou dvoch mužov. Bačova žena je hra, v ktorej sa nachádza sociálne motivovaná zrážka človeka s osudom.
Scénická hudba: Jan Šefl. Účinkujú: Ján Bzdúch, Marián Kleis, Elena Volková, Gizela Chmelková, Jozef Hodorovský, František Kmec, Lujza Grossová, Rudolf Bachlet, Zoltán László a ďalší.
Premiéra: 1957

Sobota 13:04 – Veronika Nagyová: Gaudeamus igitur alebo Pár slov o Kantovi

Rozhlasová hra pre mládež. Mozaikovito vyrozprávaný príbeh zo života súčasných mladých ľudí, sprostredkujúci ich pohľad na život, na realitu a na vlastné fungovanie v nej.
Dramaturgia: Zuzana Križková. Produkcia: Silvia Matovská. Hudobná dramaturgia: Katarína Bielčíková. Zvuk: Milan Greguš. V réžii Róberta Horňáka účinkujú: Lukáš Frlajs, Vladimír Jedľovský, Richard Stanke, Jana Lieskovská, Dáša Rúfusová, Denisa Dopiráková, Juliana Hanranová, Jakub Abrahám, Linda Gálová, Vanda Kováčová, Jana Kvantíková, Simona Dermeková, Alan Vajsábel, Sandra Mandáková, Soňa Subjáková.
Premiéra: 2013

Nedeľa 21:00 – Pavol Országh Hviezdoslav: Herodes a Herodias

V tragédii Hviezdoslav predstavil zápas židovského národa proti rímskej vláde, v ktorej odhaľuje mravný úpadok vládnucej triedy. Je to vlastne obraz vtedajších pomerov, zaodetý do biblického rúcha. V Herodesovi, jeho spoločnici Herodias a v ostatných príslušníkoch ich družiny kreslí básnik vládnucu statkársku vrstvu a buržoáziu Uhorska.
Rozhlasová úprava: Jana Juráňová. Dramaturg: Ján Šimko. Réžia: Jana Strnisková. Účinkujú: Peter Rúfus, Hana Gajdošová, Ján Mistrík, Juraj Predmerský, Dana Košická, Zuzana Porubjaková, Igor Krempaský, Ivan Romančík, Jozef Šimonovič), Martin Kaprálik a ďalší.
Premiéra: 2010

Prajeme príjemné počúvanie!

RH6-10.jpg

Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame