Dve doby

Dve doby

Premiéra rozhlasovej hry pre deti a celú rodinu k výročiu B. Slančíkovej Timravy.
Vysielame 30. septembra o 13.04h v Rádiu Devín.

Posledný septembrový víkend prinášame vo vysielaní Rádia Devín spomienku na významné výročie slovenskej spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy, a to 150.výročie jej narodenia. Projekt hry pre celú rodinu Dve doby, ktorý vznikol na motívy jej rovnomennej poviedky, predstavuje pohľad najmladšej umeleckej generácie na jej tvorbu.

Poslucháč Divadelných štúdií VŠMU Jakub Molnár sa pokúsil spojiť klasickú predlohu s vlastným novodobým videním, v čom mu napomáhali formou autorských pripomienok ďalšie štyri poslucháčky VŠMU, Zuzana Malotová, Jana Ivanová, Bibiana Švecová a Veronika Šimralová. Ukázalo sa, že má význam podnietiť mladú generáciu, aby sa zaoberala tvorbou slovenských spisovateľov či dramatikov a tým posunúť ich informatívne i tvorivé povedomie o slovenskej kultúre.

Poviedka Dve doby, ako už v názve naznačuje, sa snaží pomenovať v kritickom šate časy maďarizácie i časy po nej, a to sa snažil i autorský a realizačný tím naznačiť a vypichnúť vo svojom výslednom tvare.

Dramaturgia: Zuzana Kolmosová
Zvuk:
Peter Pištek
Hudobná dramaturgia:
Katarína Bielčiková
Réžia:
Táňa Tadlánková

V hlavných úlohách sa predstavia: Matej Landl, Juraj Predmerský, Štefan Martinovič, Martin Vittek, Helena Geregová. Hra je sprevádzaná autentickými úryvkami z korešpondencie Boženy Slančíkovej Timravy s Elenou Maróty Šoltésovou. Ich predstaviteľkami sú Táňa Kulíšková v úlohe Timravy a Soňa Ulická v úlohe Eleny Šoltésovej.

Deň pred premiérou rozhlasovej hry bude hosťom Ranného ladenia autor scenára Jakub Molnár. Počúvajte reláciu Ranné ladenie s Jakubom Molnárom 29. 9. 2017 v Rádiu Devín.

Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame