Naša zabudnutá klasika – H. Gregorová

Naša zabudnutá klasika – H. Gregorová

H. GREGOROVÁ: Prvá Obeť
Vysielame v utorok 8. augusta o 20.00 hod v Rádiu Devín.

Hana Gregorová je považovaná za jednu z prvých slovenských autoriek so silným feministickým pohľadom na svet a snahou realizovať ho v literatúre. Dávať najavo tieto názory pred sto rokmi bolo odvážne, nezvyčajné a znamenalo vystaviť sa kritike, ba až posmechu. Aj preto sa literárna činnosť Hany Gregorovej, manželky Jozefa Gregora-Tajovského, presúvala postupne od publicistiky k slovu umeleckému a teda k beletrii. Tam našla pôdu na sebarealizáciu a možnosť vyjadrovať sa k postaveniu ženy na začiatku 20.storočia, čo v našom kontexte bolo naozaj nebývalé. Tento aspekt sa silne odráža aj v poviedke Prvá obeť, ktorá je snahou na príklade silnej ženskej postavy s ambíciou prekonať rodové stereotypy ukázať práve nemožnosť ich prekonania, pretože tolerancia spoločnosti bola prakticky nulová. Michaela Zakuťanská sa snaží o dôslednú dramatizáciu, v ktorej presahom sa stáva pointa, keď sa hlavná postava identifikuje s Hamletom stojacim na javisku, a sama od autorky dostane možnosť z javiska prehovoriť. Jej zúfalé posolstvo pre budúce postavenie ženy tak zaznieva apelatívne aj dnes, pretože smutným poznaním je aj fakt, že sme sa vlastne až tak dramaticky v priebehu minulého storočia v otázke rodovej rovnosti neposunuli.

Autorka rozhlasovej dramatizácie: Michaela Zakuťanská
Réžia:
Ondrej Kaprálik
Dramaturgia
: Peter Pavlac
Zvuk
: Mária Kodčíková
Hudobná dramaturgia
: Ludmila Hodulíková
Produkcia
: Silvia Lukáčová
Obsadenie
: Kamila Heribanová, Juraj Predmerský, Judita Hansman, Barbora Chlebcová, Andrea Somorovská, Martin Kaprálik, Zuzana Frenglová a Robert Roth

Naša zabudnutá klasika je názov nového cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej literatúre zaujímavé, menej známe a dodnes nikdy nespracované texty rôznych slovenských autorov. Tieto texty sme dali spracovať trom mladým autorom, ktorí už skúsenosť s rozhlasovou drámou majú, aby sa pokúsili z predlôh koncipovať texty, nesúce v sebe hĺbku a podstatu predlohy a zároveň sa snažia pozrieť na témy a formu spôsobom adekvátnym myslenia dneška. Ide teda o akýsi most medzi minulosťou a prítomnosťou, ktorého cieľ by mal presiahnuť didaktický rozmer oboznámenia sa s neznámym. Jednotlivé spracovania budú vysielané počas prázdnin v týždňových premiérových časoch.

Foto: Mikuláš Galanda – Žena v krajine / webumenia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame