Fúzia múz #12: Venované Ukrajine

Fúzia múz #12: Venované Ukrajine

Vysielané v premiére 28. 1. o 15:00 v RD.

Blíži sa prvé výročie agresie Ruskej federácie voči suverénnej Ukrajine a jej občanom. Preto sme sa rozhodli ako prejav solidarity a vďaky za bránenie hodnôt slobodného sveta vytvoriť špeciálnu Fúziu múz.

Do štúdia sme pozvali členov Charkivského národného akademického divadla, opery a baletu M. V. Lysenka, ktoré sa po začiatku invázie presunulo na Slovensko. Mesto Charkiv je stále ostreľované ruskou armádou, niekoľko rakiet dopadlo aj na budovu divadla. Žijú, aj s rodinami v ubytovni Ministerstva Vnútra SR v Gabčíkove, hrajú v prestížnych umeleckých inštitúciách. Bojujú za svoju krajinu, za svoju identitu a svoje životy spôsobom, ktorý im je najbližší, bojujú na umeleckom fronte. Sme presvedčení, že je naša povinnosť im pomáhať.

V tejto Fúzii múz budú sólisti opery a sláčikový kvartet spievať a hrať fragment z Prvej hry pre violu a klavír Borysa Liatošynskeho a ľudovú pieseň Plyve kača v upravených improvizovaných kompozíciách, do textu skvelého ukrajinského autora Tarasa Prochaska s názvom Z tohto sa dá spraviť niekoľko poviedok, ktorý vyšiel aj v slovenskom preklade. O jeho interpretáciu sa postaral herec Boris Farkaš.

Skladba Plyve kača sa stala symbolom po masakri počas Euromaidanu a odvtedy sa hrá a spieva na pohreboch zabitých ukrajinských vojakov. Svoju verziu tejto skladby má aj Rusínska menšina na Slovensku.

Podcast

Na vypočutie v Archíve RTVS.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame