Rozhlasová hra Koľajnice na slobodu

Rozhlasová hra Koľajnice na slobodu

VILIAM KLIMÁČEK: KOĽAJNICE NA SLOBODU

Dramaturgia: Beata Panáková

(Premiéra: 17.XI. o 21:00 a repríza 30.XI. o 21:30. vždy na vlnách Rádia Devín)

Hra Viliama Klimáčka „Koľajnice na slobodu“ zachytáva časť životného príbehu spisovateľa a básnika Rudolfa Dobiáša. (Je autorom diel ako napríklad Noci a dni, Tajomstvo orloja, Papierové hlavy, Triedni nepriatelia, Znovuzrodenie a tiež autorom radu rozhlasových hier).

Dobias_Rudolf_460.jpg

Rudolf Dobiáš, ktorý sa narodil v roku 1934 v obci Dobrá (dnes súčasť Trenčianskej Teplej), bol v mladosti členom skautskej organizácie Junák. Vyrastal v rodine roľníkov. Po politickom prevrate v roku 1948 – po nástupe komunistov k moci – sa nakrátko zapojil do proti-komunistického odboja a s kamarátmi roznášal letáky.

Deň pred Vianocami v roku 1953 ho ako 18-ročného študenta filozofickej fakulty zatkla štátna bezpečnosť za rozširovanie protikomunistických letákov (šlo napríklad o karikatúry Gottwalda a Stalina). Bol odsúdený na 18 rokov väzenia! Z vymeraného trestu si sedem rokov odpykal v uránovej bani v tábore Vojna pri Příbrami.

Viac o hre porozprával Viliam Klimáček v telefonickom rozhovore s Marianou Jaremkovou:

Viliam Klimáček o rozhlasovej hre Koľajnice na slobodu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo bolo podnetom vzniku tejto rozhlasovej hry? Vysvetľuje dramaturgička Beata Panáková:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viliam Klimáček sa ako autor dokumentárnej hry rozhodol zasadiť svoje rozprávanie do prostredia vlakového kupé. Mladý Dobiáš, ktorého práve prepustili na amnestiu z väzenia, cestuje rýchlikom z Prahy domov, na Slovensko, a svoj príbeh, svoje zážitky rozpráva mladej sympatickej sprievodkyni – aspoň si myslí, že je to sprievodkyňa...

Viac sa už dozviete zo samotnej rozhlasovej hry, ktorú naštudoval režisér Jaroslav Rozsíval v dramaturgii Beáty Panákovej spolu so zvukovým majstrom Stanislavom Kaclíkom a hudobným dramaturgom Rudolfom Pepuchom v Experimentálnom štúdiu Sro v Bratislave.

Počúvať premiéru rozhlasovej hry pozýva režisér Jaroslav Rozsíval:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopár zaujímavostí zo zákulisia technickej výroby prezradil aj zvukový majster Stanislav Kaclík:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako už spomenuli, tvorcovia k spolupráci prizvali folkovú pesničkárku Soňu Horňákovú, ktorá zhudobnila Dobiášove verše:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V hlavných úlohách budete počuť Dušana Cinkotu ako R. Dobiáša, Dominiku Kavaschovú ako sprievodkyňu, Dagmar Sanitrovú ako matku, a ďalej Juraja Predmerského, Dušana Kaprálika, Ondreja Kaprálika, Ivana Romančíka, Jozefa Šimonoviča a Rasťa Piška.

Klimáčkov text, ktorý pracuje do značnej miery s biografickými i historickými faktami, pripomína dobu a udalosti z minulého storočia, ktoré však stále rezonujú v našej kolektívnej pamäti, povedomí a podvedomí. Zvuková realizácia podnecuje tiež poslucháčovu zvedavosť a fantáziu, otvára priestor predstavivosti a empatii...

Rozhlasovú hru si môžete vypočuť už aj v našom Archíve Extra.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame