Glosa týždňa Samča brata dážďoviek: Objatie prírody

Glosa týždňa Samča brata dážďoviek: Objatie prírody

V premiére každú sobotu o 8.40 v Rannom ladení.

Samuel Szabo alias Samčo brat dážďoviek nám vo svojej glose pripomína, že naše sny o bývaní v neporušenej prírode sa často končia fiaskom...

Objatie prírody

Glosa týždňa Samča brata dážďoviek - Objatie prírody Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Potrebuješ žiť na mieste, kde okrem teba žije veľké množstvo ľudí. Znamená to, že na takomto mieste bude dostatok potravín v zľave, pracovných miest a kultúrneho vyžitia. Ale zároveň potrebuješ pokoj od všetkých týchto ľudí? Čo si počať?

Na trhu s realitami sa objavila nová šťuka v rybníku – ponúkajú ti bývanie v pokojnej štvrti na kraji mesta priamo v lone prírody. Priamo z okna tvojej obývačky vidíš vrchovce smrekov, poletujúce škovránky, lesné mraveniská, výletníkov a pilne pracujúcich pilčíkov. Bývanie v novej obytnej štvrti Very High Mountain Downtown Residence ti pohladí dušu nespútanosťou prírodnej divočiny!

Neodoláš, a berieš si hypotéku, nasťahuješ sa, a každý deň si dávaš rannú kávu s výhľadom na vrchovce smrekov. Takto to ide deň čo deň, a ty cítiš, že tvoj život začína byť čoraz plnší a harmonickejší. O pár mesiacov sa ale ozve zvuk motorovej píly, a tie smreky popadajú dole. Než si stihneš užiť výhľad na rúbanisko, nabehnú tam žeriavy, a začne sa tam stavať nový obytný súbor Exclusive Wilderness Resort, ktorý sľubuje obyvateľom výhľad na dušu lesa, srnky pijúce vodu z mláky a prejdené vretenice na lesných komunikáciách. Odvtedy máš výhľad na 45 nových parkovacích miest, a za nimi blok domov s veľkými oknami, cez ktoré vidno náznaky života v domácnostiach, kuchynské linky, a televízne obrazovky na ktorých práve vysielajú Ramba.

Chvíľu im závidíš výhľad na srnky, avšak ten im iba o pár mesiacov začne blokovať ďalší obytný komplex North Side Pure Woodcraft Avenue, ktorý vás všetkých obklopí, zaberie si široký pás lesa, a rezidentom sľubuje autentický zážitok priameho kontaktu s lesom v duchu lesnej múdrosti a exkluzívny výhľad na miesto, kde rastú najväčšie dubáky. Po takejto lokalite je obrovský dopyt, takže čoskoro sa tam nasťahuje veľká populácia divých mužov s dva metre širokými SUV a užívajú si existenciu prírody priamo za múrmi ich domu.

Našťastie, aj tá je o pár mesiacov rozparcelovaná a vznikne tam vilová štvrť s úplne rovnakými domčekmi, trávnikmi a bazénmi, sľubujúca idylické a relaxačné bývanie uprostred lesa, kde počuť iba šum stromov, štebot lesného vtáctva a vrčanie kosačiek na trávnikoch.

Ty každý mesiac platíš hypotéku a to povestné lono prírody, ktoré poznáš z promo textov realitných developerov, sa ti každý mesiac vzďaľuje a vzďaľuje. Z tvojej divokej prírodnej lokality sa postupne stáva mesto. Pod oknami ti otvorili remeselnú kaviareň ponúkajúcu cibetkovú kávu z biofarmy v Starom Smokovci, a vedľa nej postavili päť nových parkovacích miest. Naproti otvárajú zážitkovú reštauráciu pre bohatých vegánov, a môžeš si tam kúpiť varený zemiak v šupke so smotanovou čapičkou a tekvicovým semienkom na vrchu za tri päťdesiať. Z tvojho okolia mizne príroda, ale celé sa to poľudšťuje.

Uvedomuješ si, že tvoje mladícke sny o živote v objatí matky Prírody boli naivné, a že si môžeš teraz začať užívať výdobytky civilizácie. Každý deň chodíš na varený vegánsky zemiak, potom si dáš cibetkovú kávu a pri nej sa z terasky pozeráš do diaľky na kopce, na ktorých každý mesiac pribúdajú nové a nové domy obyvateľov, ktorí zatúžili po pokojnom a ničím nerušenom živote ďaleko od ľudí priamo v prírode.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame