Glosa týždňa Silvestra Lavríka: Prečo píšem XXIII

Glosa týždňa Silvestra Lavríka: Prečo píšem XXIII

Glosa týždňa v premiére každú sobotu o 8.40 v Rannom ladení. Silvester Lavrík vo svojej glose reaguje na možnú účasť ruských športovcov na letnej olympiáde.

Prečo píšem XXIII,
čiže aj po 24. februári 2022 skúsme žiť čestne

GT Silvester Lavrík - Prečo píšem XXIII Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Basketbalista Kyrie Irving bol v NBA vymenený z Brooklynu Nets do Dallasu Mavericks. Milan Škriniar ide z SSC Neapol do PSG, Šimon Nemec dal deväť gólov v AHL, čo je najviac od nováčika do 19 rokov v jednej sezóne. Priznám sa, otravujú ma tieto informácie. Lezú mi na nervy. Ale chápem, žiť treba čo najnormálnejšie, aj keď sa nám zdá, že svet zase raz zošalel. Ba práve vtedy najviac. Lenže keď sa dozviem, že kým Novak Djoković v Austrálii bojoval o svoj ixtý grandsalamový titul, jeho otec pózoval s ruskými fanúšikmi, viem sa rozzúriť do biela. A to všetko na pozadí debaty o tom, či ruskí športovci majú alebo nemajú právo štartovať na olympiáde. Síce pod neutrálnou vlajkou, ale za ruské peniaze, a aj tak v konečnom dôsledku na väčšiu slávu moskovského pravoslávia a ruského sveta.

Kým budem v uvažovaní na túto tému pokračovať, dovolím si poznamenať, že teraz riešime tento prípad, túto olympiádu a debata okolo štartu športovcov z týchto krajín sa stala akútnou po vpáde armády Ruskej federácie na zvrchované územie Ukrajiny. Zdôrazňujem to preto, lebo takáto otázka nevyvstala pred olympiádou po prvý raz a bohužiaľ zrejme ani posledný. No zlé riešenia z minulosti nás nijako nezaväzujú zopakovať ich.

Čo považujem za zlé riešenie? Umožnenie olympijského štartu ruským a bieloruským športovcom. Kým sa nedištancujú od agresívnej vojny, ktorú ich krajiny vedú s celým Západom – ako tvrdia ich vodcovia – na olympiáde nemajú čo robiť. To Vladimír Putin vyhlásil, že okrem sveta, v ktorom žijeme, je ešte jeden svet – russkij mir – ho nazval a rozhodol sa, že nám ho vnúti za každú cenu. Áno, ak sa na to pozrieme takto, športovec sa stáva rukojemníkom mocenských ambícií a politických hier. A pekári sú vari v inej situácii? Alebo trebárs tanečníci?

Športovci na úvod olympiády skladajú sľub. Jeho jadrom je uistenie súperov aj fanúšikov, že budú bojovať čestne... až do konečného víťazstva. Špeciálne na olympiáde športovkyne a športovci bojujú nielen za seba, ale aj za spoločenstvo, ktoré im na športovanie podmienky vytvorilo. Majú právo vydierať nás predstieraním pozície bezmocnej obete? Je od nich slušné, ak s nevinnými očami nastupujú pod neutrálnou vlajkou, no o podlom počínaní činovníkov národných športových zväzov prisluhujúcich nemravnému režimu mlčia?

V minulosti na olympiádach súťažili aj básnici, sochári, rečníci. Ak by ich zápolenie bolo súčasťou olympiád dnes, bolo by akceptovateľné počúvať pod olympijským ohňom oslavné ódy na Lukašenka? Tlieskať tvorcovi Putinovej triumfálnej jazdeckej sochy Putina - dobyvateľa? Presne tak to v staroveku prebiehalo. Imperátor, na ktorého pred plnými tribúnami zneli ódy v podaní chóru, sa olympijského súťaženia často zúčastňoval aj osobne. V pretekoch záprahov, v hode oštepom, v zápasení. Viete si predstaviť Putina ako vozataja široko rozkročeného v trige? V ringu? Ja ťažko. Už roky ho vídavame iba osamelého za šesť metrov dlhým stolom. Alebo obklopeného členmi ochranky prezlečenými raz za pracovníkov strojárskeho závodu, inokedy, v iných kostýmoch, za nadšených pestovateľov bavlny. Vari nie je hokejový dres v tomto slova zmysle kostým, najmä ak v ňom pózujú Putin, či Lukašenko?

Neviem, či majú športovci výnimku, pokiaľ ide o svojprávnosť, teda či ju majú selektívnu, alebo nejak časovo, či výkonnostne podmienenú. Netuším, či spolu s občianskym odevom nechávajú v šatni aj svoju mentálnu osobnosť, ktorej súčasťou je charakterová výbava a príslušnosť k sociálnej skupine, ktorej hodnoty vyznávajú. Samozrejme, že som si vedomý toho, ako by sa k športovcovi Putinov režim zachoval, keby sa od neho dištancoval. K básnikovi, vedcovi, či učiteľovi by sa vari správal inak?

Ak športovcom udeľujeme výnimky, zmäkčujeme kritériá, lebo veď oni za nič nemôžu, sami seba spochybňujeme. V euroatlantickom priestore neviem o spoločenstve, ktoré by malo právo páchať násilnosti a viesť agresívnu dobyvačnú vojnu bez toho, aby jeho počínanie nebolo potrestané, odsúdené alebo aspoň považované za opovrhnutia hodné. Rusko sa takto správa, tak čo je tu nejasné?

Naozaj nerozumiem tomu, ako sa v komplexne prepojenom svete, a taký žijeme, dá oddeliť šport od politiky. Teda ak si nechcem pripadať ako onen povestný počestný malomeštiak; pred jeho domom bijú bezbranného a keďže sa na to nemôže pozerať, zatiahne žalúzie. Nechápem to, ale snažím sa. A písanie mi v tom pomáha.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame