Glosa týždňa Daniela Salontaya: Život s morušou

Glosa týždňa Daniela Salontaya: Život s morušou
Glosa týždňa v premiére každú sobotu o 8.40 a repríze vždy v stredu o 7.40 v Rannom ladení. 

Život s morušou

GT Daniel Salontay - Život s morušou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čas moruší
je práve teraz. Je ich na strome nekonečne veľa. V matematike sa to volá potenciálne nekonečno: odtrhnem morušu a hneď vedľa nej nájdem ďalšiu a tak dokola. Potenciálne, alebo spočítateľné nekonečno sa týka vecí a javov, ktoré by sme mohli postupne počítať na prstoch ako moruše. Existuje aj husté, nespočítateľné, súvislé nekonečno. Napríklad čas: plynie a medzi dvoma po sebe idúcimi okamihmi existuje nekonečne veľa okamihov do nekonečnej hĺbky detailu. Alebo aj vzdialenosť, ktorá nás delí od našich cieľov. To je krása, koľko vśelijakých nekonečien nás obklopuje. Nech sa zdá počet moruší na mojom strome akokoľvek nekonečný a tá najsladšia z nich akokoľvek nedosiahnuteľná, čas moruší čoskoro skončí. Mám vážny dôvod domnievať sa, že to má na svedomí komando škorcov. Prítomnosť moruší teda v sebe spája pocit nekonečného bohatstva, ktoré trvá len chvíľu, tréning v schopnosti ochutnať a vzdať sa ho v prospech vtáčkov. Najväčším darom mojej moruše sa mi javí kvalita týchto rán pod jej konármi.

Oberanie moruší
je plnohodnotná náhrada strečingu, joginskému pozdravu slnku, alebo náročnejšiemu katupránam. V prípade môjho rozheganého schodíkového rebríka je to aj tréning balansovania s pokročilými akrobatickými prvkami. Komplexné rozhýbanie svalov a kostry. Po zvukovej stránke to pod morušou skoro ráno začína takzvaným bielym šumom - jemným spevom prebúdzajúcich sa vtáčkov, bzukotom chrobáčikov, šuchotaním lienky na zelenom liste. Postupne sa pridá matný zvuk krídiel divokého holuba kdesi v korune. Tento pozdrav zhora mám veľmi rád, pristane prázdnu, ktoré ráno rád prežívam. Biely šum je zhluk zvukov, ktorý je údajne veľmi prospešný a liečivý, do tej kategórie patrí aj šum lesa alebo rieky - k lesu aj k Dunaju je to z Dlhých dielov kúsok. Postupne sa prebúdza sídlisko Dlhé diely, biely šum nahradia hašteriace sa straky, vrabce a drozdy, vzdialený hluk pneumatík ako hluk myšlienok ľudí v autách schádzajúcich dolu z kopca do práce. Samozrejme sa pridá aj vír myšlienok a akordov v mojej hlave a výzva skrotiť ho, dať mu správny smer a zmysel, snáď aj pesničku. Deň sa začína a kedykoľvek sa môžem preniesť do toho ranného pocitu pod morušou.

Chuť moruší
je hudba. Už toľkokrát som hral akord G a zakaždým mi znie ináč. Nikdy neomrzí. Každá jedna moruša má úplne jedinečnú chuť, od sviežo kyslej po takmer štipľavo sladkú. Samozrejme, nájde sa aj fermentovaná, suchá alebo s príchuťou hliny, pokiaľ bola vylovená z trávy. Celá pestrosť moruší ako ovocia by sa tak dala vyjadriť akordom G maj 7 s pridanou zväčšenou kvartou.

A na záver zdravé okienko
Každý rok sa dozviem o moruši niečo viac. Najprv, že moruša sa považuje za space food - vesmírne jedlo s unikátnym zložením rôznych potrebných a zdravých látok, ideálne pre kozmonautov. Najnovšie objavujem čaj z morušových listov, v Číne známy už tritisíc rokov. Moja moruša je najzdravší strom v záhrade. Tých šestnásť neuveriteľných dôvodov, prečo je pitie čaju z morušových listov pre človeka zdravé, už skúšam a dám vedieť. Morušový čaj chutí ako ráno pod stromom, ktorý si ma vybral a má so mnou svoje najlepšie úmysly. Sme kamaráti na celý život.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame