Glosa týždňa Daniely Kapitáňovej: Očkovanie

Glosa týždňa Daniely Kapitáňovej: Očkovanie

: Glosa týždňa v premiére každú sobotu o 8.40 a repríze vždy v stredu o 7.45 v Rannom ladení.

Daniela Kapitáňová patrí k ľuďom, ktorí sa ešte stále dokážu pozerať aj na vážne veci s odstupom a nadhľadom. A možno práve preto, že sú také vážne, dokáže ich podfarbiť satirickými odtieňmi. Presvedčí vás o tom aj vo svojej glose, ktorú si môžete aj vypočuť.

Očkovanie

Vypočula som si povzdych ministra zdravotníctva, že žiadne ďalšie vedecké argumenty, ako zvýšiť zaočkovanosť proti covidu, už žiaľ, nepomáhajú.

Tak ja by som teda mala nápad, ktorý si dovolím predostrieť na posúdenie.

Keď nepomáha veda, je načase znovu povolať mágiu. Už žiadne výrazy ako "jednovláknová mediátorová mRNA", "lipidické partikuly" či "epizomálny stav".

Pôjdeme na to inak. Srdcom.

V prvom rade treba rozšíriť, že vo vakcínach, ktorých dátum exspirácie končí párnym číslom, je výlučne živá voda spod Tatier a liečivé látky tvoria mladé výhonky smreku, šťava z cesnaku medvedieho, extrakt z materinej dúšky a rosa z ruží. Ak dátum exspirácie aj párnym číslom začína, vakcína obsahuje navyše miazgu z brezy mandžuskej, patriacej po tisícročia k najtajnejším čínskym liečivám.

Miestom vakcinácie nebudú nemocnice, ale zelené pažite uprostred hôr. S pribúdajúcim Mesiacom na oblohe bude účinnosť stúpať a s ubúdajúcim sa budú očkovať stále mladšie a mladšie ročníky.

Za príplatok (ten pôjde, samozrejme, ľudovým liečiteľom) sa budú môcť dať záujemcovia očkovať pri splne. Pretože ako všetci vieme, vtedy je účinok čohokoľvek najsilnejší.

Injekcie budú môcť podávať lekári, ale výlučne vo vyšívaných košeliach a bačovských klobúkoch, lekárky budú mať vo vlasoch pripevnený dlhý vrkoč, čím si konečne (aj lekári, aj lekárky) získajú naštrbenú dôveru pacientov.

Noc pred očkovaním by mali adepti spať len na jednom vankúši, a to belasej farby, nasledujúci deň zjesť tri lyžičky slnečnicových semienok a objať minimálne jednu jabloň.

Samotná vakcinácia by prebiehala za zvukov píšťal a bubnov, po nej by každý zaočkovaný dostal dve červené stužky, ktoré by si mal striedavo viazať na zápästia a členky po dobu troch dní. Následne by ich mal - presne na pravé poludnie - zakopať za bránou cintorína.

Tento môj návrh by sa mohol rôzne obmieňať podľa regionálnych zvyklostí a zaručených internetových právd.

No dobre, koniec irónie. Ale ruku na srdce: máte lepší návrh?

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame