Glosu týždňa píše Petra Fornayová

Glosu týždňa píše Petra Fornayová

Viete, čo je deep ecology? Nech je už vaša odpoveď kladná, alebo záporná, stojí za to vypočuť si, k akým úvahám inšpirovala Petru Fornayovú.

Deepecology

Pred nedávanom ma navštívila moja dávna priateľka Claire z Francúzska. Nevideli sme sa naozaj veľmi dlho, no na moje potešenie a prekvapenie sme sediac v kuchyni pri rannej káve pokračovali v rozhovore, ktorý akoby nedelilo zopár rokov.

Takže ty stále tanec a divadlo? Jasné. A ty stále ekológia? Jasné. Vraví mi, že teraz dokončila francúzsky preklad knihy o „deepecology". O čom?

Začala malá teoreticko-historická exkurzia. V roku 1972 uzrel svetlo sveta dokument Arne Naessa, nórskeho filozofa a ekológa, ktorý položil základy pre filozofiu, prepájajúcu ekológiu a psychológiu, tzv. deepecology. Má množstvo stúpencov, ale i kritikov, ktorí jej vyčítajú, v skratke povedané , prílišný metafyzický charakter. Podstatným aspektom hlbinnej ekológie je vnímať svet okolo nás nie cez antropocentrický filter. To znamená okrem iného aj taký detail, že keď prídete ku – s touto filozofiou oboznámenému – psychológovi a poviete mu, že vás trápi stav sveta a máte z toho úzkosť, nezačne hľadať dôvody vašej úzkosti v rodinnej anamnéze a traumách z detstva, ale jednoducho pripustí, že sú ľudia, ktorí sa boja, čo bude ďalej so svetom okolo.

O pár dní sme išli odviezť môjho syna na stretnutie do Čiech a keďže bola ešte kúpacia sezóna, išli sme si zaplávať na Brnenskú priehradu. Čakala nás nie modrá sčerená hladina, ale obrovská svetlozelená plocha bačoriny. Vodný kvet, sinice, cyanobaktérie, akokoľvek si ich nazveme, proste sa dalo kúpať len pri hrozbe akútnych zdravotných problémov. Sinice totiž produkujú toxíny rôzneho typu. Ale čo je podstatou – živinami pre ne sú dusík a fosfor a medzi významné zdroje fosforu patria aj bežne používané pracie prostriedky či kozmetika. Kruh sa nám uzavrel – sedeli sme na brehu krásneho jazera, za krásneho počasia, v krásne vypratých šatách v superpracom prostriedku a natretí super opaľovacím krémom – lebo veď opaľuje aj vo vode – ale teda plávanie sa nekonalo. Na vlastnej koži sme pocítili dopad malilinkej ekokatastrofy – nemožnosť robiť slobodne to, čo chceme, no tentoraz zákaz nebol daný hlúpou politickou normou – dala nám ho „iba" príroda. Tak sme aspoň popíjali miestnu minerálku, ako inak, z plastovej fľaše, vediac síce, že plasty sú svinstvo a recyklácia len nefungujúce zaklínadlo vlád a korporácií, ale inú vodu v bufete na brehu nemali.

Čo vlastne znamená byť ekologický? Pokiaľ by som chcela chodiť všade len na bicykli, asi by som všade meškala. Pokiaľ by som chcela prať len v rukách biomydlom, jesť super ekologické domáce potraviny, natierať sa organickými krémami a jazdiť na elektromobile, asi by som musela zdediť obrovský majetok po virtuálnej tete z Ameriky a stať sa rentiérkou. Byť dokonale eko vlastne znamená rezignovať na to, čomu sa človek venuje, respektíve to znamená stať sa absolútne nekonkurencieschopný, aby sme použili krásny ekonomický pojem. Ale stať sa nekonkurencieschopným nám dnes určite zabezpečí aj byť etický, ohľaduplný, úprimný a ústretový.

Kanadský univerzitný profesor psychológie, Robert D. Hare, jeden z najvýznamnejších odborníkov na psychopatiu a kriminálnu psychológiu, uvádza zoznam psychopatických rysov, ktoré sa (možno náhodne) zhodujú s ideálnymi vlastnosťami, potrebnými k tomu, aby sme si vybudovali kariéru:

Prvou je výrečnosť: cieľom je vyhrať nad toľkými ľuďmi, ako je len možné. Spoločenské vzťahy máme následne síce veľmi povrchné, ale pretože to dnes platí pre väčšinu ľudskej interakcie, nikto si to nevšimne.

Druhou potrebnou schopnosťou je presvedčivé vystupovanie – viete presvedčivo klamať a nie je vám z toho zle. Dôležitými sú aj impulzívnosť a adaptabilita – pre zamestnávateľa by to teoreticky mohlo znamenať, že vyhľadávate nové podnety a výzvy, v praxi to ale jednoducho znamená rizikové a bezohľadné správanie.

Je sobota ráno, možno by sa hodila iná téma, prijateľnejšia k rozvoniavajúcej káve, presne k takej, akú sme mali pred pár týždňami s Claire u mňa doma. Nevinná ranná diskusia viedla k možnému rozhodnutiu. Rozhodnutia sú dôležité, tak im dajme čas, hoci tento ranný, kávičkový. :)

Petra Fornayová

Foto: fotobanka Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame