Festival slobody

Festival slobody

Holokaust, deportácie obyvateľstva do sovietskych pracovných táborov či neľudské zaobchádzanie s politickými väzňami a ich rodinami za komunizmu - tieto témy rezonujú počas práve prebiehajúceho Festivalu slobody, ktorý organizuje Ústav pamäti národa. Príbehy obetí a odporcov totalitných režimov sprítomňujú umelecké diela, podujatia a diskusie. Tento multižánrový a medzinárodný festival, ktorý sa koná od 6. do 23. novembra v Bratislave, ako aj v iných mestách Slovenska, je otvorený pre najširšiu verejnosť.

V pondelok 6. novembra v bratislavskom kine Lumière program festivalu otvorila trojdňová medzinárodná filmová prehliadka. Mladým ľuďom priblížili obdobie neslobody vybrané filmy a diskusie v troch dopoludňajších blokoch, ktoré sú určené pre školy. Premietaní sa zúčastnila aj redaktorka Ivica Ruttkayová:

Prvý deň Festivalu slobody Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Novinkou tohto ročníka bol Poľský deň, na ktorom sa akcentovali obete tamojšieho režimu a vyrovnávanie sa s minulosťou. Redaktor Peter Cyprich bol na prednáške profesora Kryštofa Schwagrzyka a zhováral sa aj so zástupcom Ústavu pamäti národa Jánom Mitáčom. Ako Poľský deň na festivale slobody vyzeral?

Poľský deň na Festivale slobody Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V pondelok 13. novembra v rámci Festivalu slobody otvorili výstavu Ivana Köhlera s názvom Jude osudy - Rezidencia smrti, ktorú pripravil pri príležitosti 75. výročia prvého židovského transportu z Popradu. Ešte pred vernisážou sme sa telefonicky spojili s riaditeľom festivalu Jánom Mitáčom:

Telefonát o výstave Jude osudy - Rezidencia smrti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V utorok 21. novembra sa Festival slobody presunul pod obrátenú pyramídu. Program prebiehal v dvoch tematických blokoch. Prvý sa venoval téme holokaustu, po ktorom sa s diskutérmi rozprávala Jarmila Vitovičová:

Reportáž z Festivalu slobody pod pyramídou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame