Dokoran.rtvs.sk

Dokoran.rtvs.sk

RTVS priniesla v posledných dňoch nový bezbariérový web s videoarchívom pre nepočujúcich pod názvom Dokoran.rtvs.sk. Táto špeciálna internetová stránka ponúka sebestačnosť, rozšírenú ponuku voľného výberu programov, dostupnosť v ktoromkoľvek čase a čo je najdôležitejšie, nachádzajú sa v nej aj diela, ktoré nie sú dostupné v bežnom on-line archíve RTVS. Už v pondelok (31. 7. 2017) k nemu pribudne služba aj pre nevidiacich, a to je dobrá správa pre našich poslucháčov. Aj preto sa s manažérom nových médií Dušanom Jančovičom stretla Jarmila Vitovičová.

Vypočujte si audio záznam: Dokoran Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prepis rozhovoru redaktorky Jarmily Vitovičovej s manažérom nových médií Dušanom Jančovičom

-Sadli sme si k počítaču, pretože chceme hovoriť o novej službe, ktorú RTVS ponúka. Čo ste vyťukali do prehliadača?
-Dokoran.rtvs.sk, to je nová služba pre zrakovo a sluchovo postihnutých, kde majú k dispozícii archív filmov. Sú tam aj najnovšie, ale zároveň aj filmy z archívu - tie najlepšie, čo máme.

-Čo sa nám ukázalo na 1. stránke? Prihlasovacie meno. Ako získa náš poslucháč prihlasovacie meno?
-Naši poslucháči získajú prihlasovacie údaje tak, že kontaktujú Asociáciu nepočujúcich
Slovenska, ktorá im vydá prihlasovacie údaje, alebo Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Následne, keď získajú prihlasovacie údaje, jednoducho sa prihlásia na web a môžu si prezerať archív, ktorý je pre nich pripravený s titulkami, zobrazenými priamo vo videu.

-Môžeme si to pozrieť? Urobme ďalší krok. Prihlasovacie meno a heslo. Prešli sme cez heslá a mená. Čo vidíme? Vidíme tu „Červené víno". Postupne sa dopĺňajú?
-Momentálne je tam okolo 150 titulov, ktoré budeme postupom času dopĺňať; v horizonte, ak sa podarí, mesačne 20-30 pribudne. Musíme ich, samozrejme, ešte všetky technicky spracovať, aby mohli byť uverejnené na webe a aby spĺňali všetky technické požiadavky, ktoré potrebujú nepočujúci a nevidiaci. Trochu nám to trvá, ale posnažíme sa, aby to tam pravidelne pribúdalo.

-Rozkliknime si. Ak by som bola nepočujúca, čo uvidím na obrazovke? Čo ste vy pre mňa pripravili? Otvorili sme si „Rysavú jalovicu".
-Web je uspôsobený aj pre nevidiacich, preto okrem klasického hľadania myškou sú tam aj klávesové skratky, pomocou ktorých sa dokáže nevidiaci človek navigovať po celej stránke, ovládať video, pretáčať si ho dopredu, dozadu, zvyšovať zvuk a pod. Pre sluchovo postihnutých sme do videí pridali titulky, čo robí tento film pre nich komfortnejším.

-Vyberáte zásadne, povedzme, „rodinné striebro", alebo si všímate aj súčasné, možno posledné seriály?
-Vyberáme aj „rodinné striebro", tam patrí napr. Rysavá Jalovica, Sváko Ragan alebo Červené víno. Zo súčasných sú tam seriály napr. Doktor Martin, Tajné životy a pod.

-Titulky, to je práca jedného človeka, ktorý si musí vypočuť celý film, a potom ho otitulkovať? Ako vzniká súbeh titulkov, filmu a obrazu?
-V internom systéme máme k určitým filmom titulky automaticky priradené; vyrábajú sa, keď sa vyrába film, daný titul, ale do televízie dávame iba určité percento. Týmto spôsobom nám vznikol dosť veľký archív, kde máme k jednotlivým filmom aj titulky, čiže sme ho chceli zverejniť pre nepočujúcich a takýmto spôsobom a sa nám to podarilo.

-Čo ešte môžeme vidieť na stránke? Späť na zoznam videí", „Prejsť na video", „Prejsť na popis"... Čo uvidíme, ak prejdeme na popis?
-Uvidíme krátku anotáciu, čo je to za dielo, kto je jeho autorom, kto tam vystupuje.

-Chápem to tak, že vašou ambíciou je dať čo najviac informácií na web.
-Našou ambíciou... Videí, ktoré sa dajú uspôsobiť pre nevidiacich a nepočujúcich, máme v archíve cca 20.000. Ešte ich musíme nejakým spôsobom roztriediť, zistiť, či tam všetko funguje, či tam máme naozaj titulky, a potom ich budeme postupne spracovávať a zverejňovať na tento web.

-Ak ste hovorili o tom, že už sa pripravujete na spustenie webu aj pre nevidiacich, tieto skratky, ktoré sú dolu pod filmom, už patria pre nich?
-Áno, pod každým videom sú klávesové skratky, pomocou ktorých môžu nevidiaci ovládať video, navigovať sa po celej stránke, zvyšovať zvuk, znižovať zvuk, ísť s videom dopredu, dozadu alebo prejsť na video alebo na popis.

-Skúsime to - prejsť na video, prejsť na popis?
-To je skratka Alt Shift V

-A už sme na popise. Stop, zastavte.
-A video sa zastavilo. Môžem si posúvať video, môžem zvyšovať zvuk skratkami, znižovať.

-Je bežné v iných televíziách vo svete, v Európe, že ponúkajú túto službu, alebo je to niečo výnimočné?
-Priznám sa, že sme sa chceli inšpirovať v zahraničí, lebo takáto stránka nie je úplne bežná, ale nenašli sme nič, čím by sme sa mohli inšpirovať. Takže si myslím, že aspoň v strednej Európe sme asi prví.

-Vrátime sa na začiatok a ešte si pozrieme, čo ponúkate.
-Keď sa dostanete na hlavnú stránku, je tam rozdelenie podľa žánrov - sú tam divadelné predstavenia, dokumenty, seriály, filmy, tvorba pre deti a relácie, ktoré vyrába RTVS.

-Napríklad aj film Učiteľka, Colette, Eštebák, Agáva, Sedem zhavranelých bratov, to všetko môžeme vidieť, resp. počuť na tejto stránke?
-Momentálne pripravujeme videá aj pre nevidiacich. Tie sú upravované tým spôsobom, že ku každému videu je pridaný audiokomentár, ktorý vysvetľuje dianie vo filme alebo čo sa momentálne deje na obrazovke, aby mal nevidiaci prehľad o tom, čo sa deje.

Foto: web

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame