List písaný do snehu...dnes píše Daniela Kapitáňová

List písaný do snehu...dnes píše Daniela Kapitáňová

Milý Anjel strážny,

píšem Ti, pretože neviem, komu inému svoj list adresovať. Nie som si istá, ako sa takéto priania formulujú, tak sa ospravedlňujem za prípadnú nemotornosť.

Chcela by som Ťa poprosiť, či by si nemohol občas spôsobiť... ale začnem od začiatku.

Nefungoval mi radiátor v pracovni a nefungujúci radiátor znamená, že je človek zababušený, ale aj tak má studený nos a krehnú mu prsty. Priznávam, že nešlo len o prácu na počítači, ale keďže nemám ani televízor, ani smartfón, je mojou jedinou komunikáciou. Taký ten klasický stolný počítač, ku ktorému je človek pripútaný. Takže: november, zima a hľadanie niekoho, kto by radiátor vyliečil.

Konečne som našla pána Pavlíka. Pán Pavlík sľúbil, že príde. Prišiel. Bol postarší, s gloriolou sivých vlasov; rozložil náradie a kľakol si k pacientovi. Prikývol, povedal, že tuší diagnózu, ale musí do auta pre ďalší hasák. Vrátil sa, znovu si kľakol, niečo odmontoval, niečo primontoval. Položil ruku na radiátor. Mávol na mňa, aby som spravila to isté. Priložila som dlaň a cítila, ako radiátor začína vyhrievať. Zo srdca mi spadli najmenej tri kamene. Poďakovala som sa a spýtala, koľko som dlžná. So smiechom povedal: Nič, veď to bola len maličkosť.

Milý Anjel strážny, ja som už počula toľko neuveriteľných vecí, ktoré sa buď stali, buď boli dobre vymyslené, že ma len tak niečo neohúri. Ale toto ma úplne, naozaj absolútne ohromilo. Určite viac než keby povedal, že chce 180 € bez DPH. Zaliala ma vlna tepla, ale nie toho z radiátora a vlna vďačnosti. ale nie pre ušetrené peniaze.

A potom, pretože som sa musela o to teplo a tú vďačnosť podeliť, volala som kamarátom a pýtala som sa, či sa im niečo podobné stalo. Všetci do jedného v rôznych obmenách opakovali: Celkom cudzí človek? Nie, nepamätáme sa, nevieme, určite nie, asi nie, asi sme nikdy nemali to šťastie.

Milý Strážny anjel pána Pavlíka, prosím Ťa, nemohol by si občas pokaziť zopár radiátorov, keď pôjde okolo Tvoj zverenec? U ľudí, ktorí sú sklamaní, smutní a boja sa všetkých tých tvrdých počtov, v ktorých žijeme, všetkého toho mrazivého prázdna okolo nás.

Pán Pavlík príde, poklepe hasákom a chlad zmizne.

Milý Anjel strážny, prosím Ťa, ak sa dá...

Ďakujem veľmi pekne.

Tvoja

Daniela Kapitáňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame