Čo je nové v Divadle Pôtoň?

Čo je nové v Divadle Pôtoň?

Môže byť vidiecky kultúrny priestor zaujímavý pre slovenských a zahraničných umelcov? Dôkazom toho je Divadlo Pôtoň, ktoré je popri vlastnej tvorbe a dramaturgii aj adresou rezidencií. Vytvára tak kreatívne bubliny, kde sa umelci uzavrú a tvoria. my si dnes predstavíme dve z nich, ktoré sa nedávno odohrali v priestoroch divadla. Najprv sa však zameriame na najnovší dramaturgický počin divadla, a to na inscenáciu Swing Heil, o ktorej sme už v našom vysielaní hovorili. Pripomeňme si teda telefonický rozhovor Zuzany Golianovej s riaditeľom Divadla Pôtoň, Michalom Ditte. Je z konca februára, kedy ešte počas sprísnených karanténnych opatrení finišovala príprava najnovšej inscenácie.

  Michal Ditte 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako teda dopadla premiéra česko-slovenského projektu Swing Heil? To bola prvá otázka, s ktorou redaktorka Eva Kopecká vstúpila koncom apríla do Divadla Pôtoň. V jeho priestoroch ju privítal jeho riaditeľ Michal Ditte.

Michal Ditte 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Divadlo Pôtoň je jediné slovenské profesionálne divadlo so sídlom na vidieku. Okrem vlastných produkcií ponúka priestor iným slovenským a zahraničným umelcom. Horné poschodie divadla na dva týždne nedávno obsadila československá divadelná skupina. K mikrofónu redaktorka Eva Kopecká prizvala dvoch zástupcov a iniciátorov tejto rezidencie.

Juraj a Tereza Mitro Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

mitro.jpg

S poéziou Alejandry Pizarnik  pracoval ďalší rezident v Divadle Pôtoň, Cristian Estrella. Hudobník, audiovizuálny tvorca, publicista a rozhlasový producent, ktorý od roku 2015 žije a pôsobí v Európe a s divadlom spolupracoval už na hudbe k predstaveniam Americký cisár a Pastierska symfónia. Redaktorka Eva Kopecká využila svoju znalosť španielčiny, aby sa s ním porozprávala, ako vyzerala rezidencia, na ktorú ju pozval.

Cristian Estrella Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

pizarnik.jpg

To bola ukážka veršov Alejandry Pizarnik v podaní Martiny Šimkovičovej, s ktorými pracoval Cristian Estrella na rezidencii v Divadle Pôtoň. A na záver vám ešte prezradíme, na akom titule bude v divadle pracovať režisérka Iveta Ditte Jurčová.

Ivetta Ditte Jurčová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Divadlo Pôtoň, Katarina Cakova, Juraj Mitro, Cristian Estrella

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame