Poznáme laureátov a laureátky Ceny Nadácie Tatra banky za umenie

Poznáme laureátov a laureátky Ceny Nadácie Tatra banky za umenie

Laureátmi 25. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sa stali IVAN OSTROCHOVSKÝ, MILA DROMOVIČ A KLÁRA JAKUBOVÁ, MARTINA FIGUŠ ROZINAJOVÁ A JÁN FILÍPEK, MILOŠ VALENT, LUCIA TKÁČOVÁ A KATARÍNA KUCBELOVÁ. Tohtoročná porota ocenila aj mladých tvorcov do 35 rokov, a to Martina Smatanu, Tomáša Procházku, Juraja Hariša a kolektív, Juraja Čokynu, Andreja Dúbravského, ako aj Kristínu Miháľovú a Jakuba Šedivého. Pre pandémiu sa 25. ročník konal bez galavečera. Nadácia zverejnila mená ocenených v piatok 27. 11. 2020 na sociálnych sieťach a vzhľadom na aktuálnu situáciu sa rozhodla finančne odmeniť okrem laureátov a laureátiek aj všetkých umelcov nominovaných na Hlavnú cenu. 


Audiovizuálna tvorba, film, TV a rozhlas

Ivan Ostrochovský za réžiu filmu Služobníci (rozhovor s Ivanom Ostrochovským pred premiérou na Berlinale; recenzia filmu)


Divadlo

Mila Dromovich a Klára Jakubová za réziu divadelného projektu Kosmopol (veľký rozhovor s Klárou Jakubovou, Milou Dromovich, Štefanom Martinovičom, Rastislavom Markom; rozhovor s hereckými predstaviteľmi Petrom Kadlečíkom a Monikou Haasovou)


Dizajn

Martina Figush Rozinajová a Ján Filípek za autorstvo nového školského písma


Hudba

Miloš Valent za autorstvo a interpretáciu albumu Solamente naturali: Musica Globus, LIve Concert in Esterháza


Výtvarné umenie

Lucia Tkáčová za ideový návrh ročného projektu Zlaté časy, Galéria Jozefa Kollára, Banská Štiavnica (rozhovory z Galérie Jozefa Kollára)


Literatúra

Katarína Kucbelová za autorstvo prozaickej knihy Čepiec (rozhovor s Katarínou Kucbelovou v rámci cyklu Anasoft litera 2020, Čítanie na pokračovanie z knihy Čepiec)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame