Opustil nás Dušan Mitana (zmeny vo vysielaní)

Opustil nás Dušan Mitana (zmeny vo vysielaní)

Vo veku 72 rokov v stredu 22. 5. 2019 zomrel jeden z najlepších slovenských prozaikov, spisovateľ, scenárista a dramatik Dušan Mitana.

Dušan Mitana sa narodil v Moravskom Lieskovom. Začal študovať žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, po roku však prestúpil na Vysokú školu múzických umení, kde študoval filmovú a televíznu dramaturgiu. Odišiel do redakcie časopisu Mladá tvorba, kde sa stal súčasťou novej nastupujúcej generácie kultúrneho života. Bol veľmi dobrým priateľom Mariána Vargu aj Deža Ursinyho. Po skončení štúdia pracoval dva roky ako redaktor literárneho časopisu Romboid. Od roku 1975 sa literatúre venoval profesionálne. Písal prózu, poéziu, eseje a venoval sa filmovej a televíznej scenáristike.

Ako spomienku na zosnulého slovenského spisovateľa, ktorého postavy sa vždy pohybovali medzi zjavným, racionálnym a tušeným, iracionálnym a transcendentálnym rozmerom ľudského bytia; ale i medzi tým, čo sa v konvenčnej spoločnosti charakterizuje ako normálne" a patologické", v repríze mimoriadne uvádzame Čítanie na pokračovanie s názvom „Holé príbehy", od stredy 22. 5. do piatka 24.5. vždy o 13.30 hod.

V stredu 22. 5. o 15.50 si ho pripomenieme aj prostredníctvom jeho veršov v podaní Ivana Vojteka z roku 1997 s názvom „Tak už vstaň". O 17.00 namiesto relácie Ars litera uvedieme hodinovú reláciu autorky Jany Hevešiovej „Zaznamenávanie chvíle s Dušanom Mitanom" z roku 1994.

Vo štvrtok 23. 5. o 20.00 v rámci Literárneho RD Poézia uvedieme reprízu relácie „Poetikon – Šialený mesiac" z roku 1993, koncipovanú ako stretnutie Dušana Mitanu s dielami básnikov, ktoré sú mu blízke.

V nedeľu 26. 5. o 14.00 ponúkneme poviedku Dušana Mitanu „Jastrab" v autorskom spracovaní Slávky Liptákovej. Literárne RD Próza o 15.00 bude patriť dvom jeho prózam „Cesta za bratom" a „Môj rodný cintorín". O 21.00 v rámci Dramatického RD Rozhlasová hra na nedeľu uvedieme rozhlasovú hru Dušana Mitanu: Nero alebo Posledný súd.

Ďalšie programové zmeny ako aj nekrológ pripravujeme na deň poslednej rozlúčky, ktorá bude vo štvrtok 30. mája o 14.45 v bratislavskom krematóriu.

Foto/Zdroj: TASR

foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame