Večer spektrálnej hudby

Večer spektrálnej hudby

V piatok 12. mája 2017 o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave uvedie Quasars Ensemble, držiteľ Krištáľového krídla za rok 2013 v kategórii Hudba, ďalší zo svojich koncertov v rámci cyklu Quasars Ensemble v galérii. Pod taktovkou Ivana Buffu zaznejú diela významných svetových skladateľov tzv. Spektrálnej hudby.

Erbovým dielom kompozičnej poetiky, resp. techniky, ktorá vydláždila poslednú výraznú stopu na vývojovom chodníku európskeho hudobného myslenia, je rozsiahly trojčasťový gigant s názvom Vortex temporum (Vír času), ktorý vzišiel z pera otca spektrálnej hudby, francúzskeho mága Gérarda Griseya.

Prvú dámu sveta komplexných rytmizovaných spektier reprezentuje Fínka Kaija Saariaho. Jej vtipné, mimoriadne populárne „miniconcerto" pre sólovú flautu a malý komorný súbor vzniklo transkripciou druhej časti flautového koncertu s názvom L'Aile du Songe.

Švajčiarskeho skladateľa Michaela Jarrella spája s Kaijou Saariaho spoločné štúdium v chýrnej kompozičnej triede Klausa Hubera vo Freiburgu.

Ako autor rozsiahleho cyklu komorných diel variabilného obsadenia s názvom „Assonance" sa pomocou hudby neustále pokúša ilustrovať zvláštnosť síce nedokonalého, o to však zvučnejšieho spôsobu rýmovania samohlások namiesto slabík, ako ju pozná umelecká viazaná reč.

Koncert v zázname odvysielame v Rádiu Devín.

Program:
Michael Jarrell
- Assonance VI
Kaija Saariaho
- Terrestre
Gérard Grisey
- Vortex Temporum I, II, III

Quasars Ensemble:
Ivan Buffa
, dirigent
Andrea Mosorjaková
, flauta
Diana Buffa
, klavír

Foto: Zdenko Hanout

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame