Folkfórum live: Peter Janků & ZOE Quartet a Žamboši

Folkfórum live: Peter Janků & ZOE Quartet a Žamboši

: Priamy prenos vysielame v piatok 10.12.2021 od 19.00 v Rádiu DEVÍN.

Na štvrtom zo série koncertov Folkfórum_live predstaví svoju najnovšiu hudobnú tvorbu slovenský gospelový pesničkár PETER JANKŮ so sláčikovým kvartetom ZOE Quartet a česká folkrocková skupina ŽAMBOŠI. Dvojkoncert sa uskutoční v Komornom štúdiu SRo 10.12. o 19:00h a v priamom prenose ho odvysiela Rádio Devín.

Pesničkárska dráha Petra Janků sa datuje približne od začiatku deväťdesiatych rokov. Vystupuje prevažne ako sólista. Koncertoval na Slovensku i v zahraničí, vydal viacero hudobných albumov. V roku 1996 natočila STV profil Petra Janků pre cyklus Pesničkári slovenskí. Publikácia Folk na Slovensku ho charakterizuje nasledovne: Patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej folkovej scény. (...) Jeho štýl je akoby nadľahčený, pohybujúci sa medzi iróniou a satirou, komentujúci svet so svojským nadhľadom, pričom v podtexte zreteľne rezonuje vážnosť a smútok z mnohých javov súčasnosti, ktoré ho nenechávajú ľahostajným. Za svoju scénografickú, divadelnú a novinársku činnosť získal viacero slovenských aj medzinárodných ocenení. / wikipedia

ZOE Quartet
je slovenské komorné sláčikové kvarteto, ktoré interpretuje klasickú hudbu naprieč všetkými obdobiami od renesancie po súčasných skladateľov. Jeho členovia sú profesionálni hudobníci pôsobiaci v rozhlase, divadle a filharmónii, ktorí spolu hrajú už 12 rokov. ZOE Quartet sa venuje koncertnej činnosti doma i v zahraničí, ale tiež hudbe určenej pre rôzne spoločenské udalosti. Nástrojové obsadenie telesa v zložení: dvoje husle, viola a violončelo ponúka rozmanitosť a pestrosť repertoáru a vďaka bezprostrednému kontaktu poslucháčov a interpretov tiež špeciálnu intímnosť hudobného zážitku.

Česká skupina Žamboši bola založená v roku 2002 okolo Jana Žambocha a dnes funguje ako trio v zložení Jan Žamboch (gitara), Stanislava Žambochová (akordeón) a Jiří Nedavaška (bicie). Ich hudba žánrovo vychádza z folku s presahmi do rocku a alternatívy. Vo svojich progresívno akustických folkrockových piesňach kladú dôraz na text, emócie a energiu. Za svoje vydané albumy získali Žamboši trikrát cenu Anděl (2006, 2009 a 2018) v kategórii folk.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame