Hudobná dielňa s Ensemble Ricercata: Stormy Monday

Hudobná dielňa s Ensemble Ricercata: Stormy Monday
Štvrtý tohtoročný koncert cyklu Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase: Stormy Monday sa uskutoční už 10. decembra o 19:00.

Vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave sa predstavia David Danel (husle), Jozef Lupták (violončelo) a Ivan Šiller (klavír). Privítame aj hostí z Komorného orchestra ZOE a Speváckeho zboru Technik STU pod vedením zbormajsterky Petry Torkošovej.

Dramaturgia decembrového koncertu je v znamení Bach – Zagar – Matej.

Huslista David Danel rád hľadá spôsoby, ako dostať husle do nových médií, a príležitostne spolupracuje s tanečníkmi, choreografmi, výtvarnými umelcami a rozprávačmi. Pre tanečníka, huslistu, rozprávača a svetelného dizajnéra vytvoril multidisciplinárne projekty ako „Bach – príbeh o stvorení a páde“.

Jozef Lupták je podľa britského violončelistu Roberta Cohena „umelec širokého umeleckého záberu so zrelým muzikantským intelektom, vytríbeným zmyslom pre štýl, technickou virtuozitou, schopnosťou zmocniť sa posolstva interpretovaného diela s nadhľadom a presvedčivosťou.“

Našu stálicu Ivana Šillera hádam už ani nemusíme predstavovať.

Peter Zagar a Daniel Matej sú súčasní slovenskí hudobní skladatelia, s ktorými naše občianske združenie pravidelne spolupracuje a ich skladby nepočujete v našom prevedení prvý krát. Peter Zagar sa venuje aj scénickej hudbe, ktorú ste mohli počuť v niekoľkých inscenáciách v Divadle Andreja Bagara v Nitre, nedávno aj v Slovenskom národnom divadle. Daniel Matej je skladateľ, interpret, organizátor a pedagóg, vedúca osobnosť svojej generácie. Jeho diela sú pravidelne uvádzané na domácich aj zahraničných pódiách. Johanna Sebastiana Bacha bude počuť v podobe jeho Koncertu pre klavír a orchester d mol.

Pod taktovkou zbormajsterky Petry Torkošovej zazneli premiéry mladých slovenských autorov, ktoré prinášajú novú úroveň zvukových experimentov a prezentujú prácu so zvukom v priestore. Zbor Technik pod jej vedením získal mnohé ocenenia doma i v zahraničí. V roku 2020 vymysleli projekt, vďaka ktorému si s nimi môžete zaspievať aj vy – Výučbová knižnica pre spevácke zbory so slovenskými piesňami je voľne dostupná na ich webovej stránke a YouTube kanáli.

Komorný orchester ZOE predstavuje na slovenských pódiách komornú hudbu v rôznych obsadeniach, od tria až po orchester, ako tomu bude práve na našom decembrovom koncerte. V ich podaní zaznelo už niekoľko rôznych úprav súčasnej hudby.

Organizátor: InMusic
Spoluorganizátor: RTVS – Slovenský rozhlas
Cyklus koncertov je súčasťou hudobno-edukačnej relácie Rádia Devín Hudobná dielňa

Lístky na koncert sa budú dať kúpiť na mieste za dobrovoľný príspevok.

Foto/ Zdroj: In-music.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame