Allegretto Žilina 2019

Allegretto Žilina 2019

Energia a nadšenie mladých hudobníkov z celého sveta!

Dvadsiaty deviaty ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina, ktorý sa uskutoční 8. - 13. apríla 2019 v Dome umenia Fatra sprostredkuje žilinskému publiku opäť nevšedný umelecký zážitok z vybraných diel klasickej hudby.

Počas šiestich koncertných večerov vystúpi trinásť interpretov z desiatich krajín (Francúzsko, Dánsko, Nemecko, Estónsko, Česká republika, Ukrajina, Maďarsko, Rusko, Južná Kórea, Slovensko), z hosťujúcich orchestrov privítame Janáčkovu filharmóniu Ostrava a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Návštevníci festivalu tak majú možnosť zažiť týždeň nabitý energiou mladých excelentných hudobníkov z Európy i zámoria. Kariéra týchto mladých umelcov je síce iba na začiatku, no všetci sú držiteľmi ocenení z najznámejších interpretačných súťaží a už teraz patria medzi najlepších sólistov na súčasnej hudobnej scéne.

Allegretto Žilina sa so svojimi návštevníkmi rozlúči záverečným orchestrálnym koncertom (13.4.), ktorý bude slávnostným vyvrcholením celého festivalu. Dirigentskej taktovky sa ujme Peter Valentovič, šéfdirigentSymfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ktorý v spolupráci s orchestrom a spevákmi prevedie obecenstvo pestrým vokálno-inštrumentálnym programom. Svetoznáme árie z obľúbených opier (Figarova svadba, Barbier zo Sevilly, Cavalleria rusticana, Mignon, Faust a Hoffmanove poviedky) zaspievajú špičkoví ruskí sólisti - sopranistka Zoya Petrova a barytonista Tigriy Bazhakin. Koncert bude zakončený prvou z dvanástich symfónií slovenského skladateľa Alexandra Moyzesa - Symfónia č. 1 D dur op.4.

Koncert si budete môcť vypočuť aj v priamom prenose z Domu umenia Fatra vo vysielaní Rádia Devín 13. Apríla 2019 o 19:00.

Hlavným organizátorom festivalu je Hudobné centrum - Štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina a mestom Žilina. Viac informácií o programe na www.allegretto.sk

Vybrané koncerty festivalu Allegretto si budete môcť vypočuť aj vo vysielaní Rádia Devín v relácii Festivalové Reminiscencie.

Foto: RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame