Koncertné Rádio Devín: Quasars Ensemble "Das grosse Lalula"

Koncertné Rádio Devín: Quasars Ensemble "Das grosse Lalula"

Záznam 4. koncertu rezidenčného súboru Rádia Devín si môžete vypočuť v piatok 12.10 o 20.00 na Devíne.

Quasars Ensemble prinesie na pódium „zvukové soaré" slovenských premiér súčasných zahraničných autorov - Morrisa Kliphuisa (NL), Zbigniewa Bargielského (PL) a Orestisa Papaioannou (GR). Ich tvorbu „obalí" piesňovými cyklami slovenského skladateľa Ilju Zeljenku. Morris Kliphuis v sebe spája vzácnu kombináciu interpreta a autora s podkutím z prostredia jazzovej a klasickej hudby. Zbigniew Bargielski zas patrí medzi renomovaných súčasných poľských skladateľov, jeho meno sa skloňuje v európskom kultúrnom kontexte. Orestis Papaioannou je mladý autor, ktorý zarezonoval predovšetkým víťazstvom na významnej medzinárodnej kompozičnej súťaži K. Pendereckého v roku 2018.

Názov básne „Das grosse Lalula" zo zbierky Galgenlieder neposlúžil iba ako názov 4. koncertu sezóny. Dielko sa často uvádza ako príklad „zvukovej poézie". Autorom básne je nemecký básnik, publicista Christian Morgenstern. Zvukovosť fonetických hračiek, na ktorú je takýto typ poézie bohatý, oslovila viacerých skladateľov. Inšpirácie v nej nachádzal aj slovenský autor Ilja Zeljenka. O svojom piesňovom cykle na Morgensternove básne napísal: „Das grosse Lalula, finále piesňového cyklu by napríklad poskytlo oveľa viac podnetov k orgiám hudby, než koľko som ich využil". Zvuková poézia piesňovej tvorby Zeljenku potrebuje vynikajúcich interpretov a sopranistka Eva Šušková spoločne s Quasars Ensemble nimi bezpochyby sú. Eva Šušková patrí medzi interpretov, ktorí sú otvorení hudobným experimentom a pristupujú k takejto tvorbe ako k poslaniu.


Ilja Zeljenka (1932 - 2007): Aztécke piesne pre soprán, klavír a bicie nástroje (1986)

Morris Kliphuis (1986): Space Opera pre sláčikové trio
(2012; slovenská premiéra)

Zbigniew Bargielski (1937): Domino pre flautu, husle a violončelo
(2017; slovenská premiéra)

Orestis Papaioannou (1993): Kvinteto v piatich scénach pre flautu, klarinet, husle, violu a violončelo (2018; slovenská premiéra)

Ilja Zeljenka: Galgenlieder pre soprán, flautu, klarinet, dvojo huslí, violu, violončelo a klavír (autor textu: Christian Morgenstern) (1975)

Quasars Ensemble
Ivan Buffa, dirigent
Eva Šušková, soprán

Foto: Zdenko Hanout

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame