Festival Allegretto Žilina 2018

Festival Allegretto Žilina 2018

16. – 21. apríl 2018 / Dom Umenia Fatra


V Dome umenia Fatra uskutoční už po 28. krát festival klasickej hudby Allegretto Žilina, na ktorom sa predstavia laureáti medzinárodných interpretačných súťaží. Žilinčania i návštevníci tohto mesta tak majú možnosť zažiť týždeň nabitý energiou mladých excelentných hudobníkov z Európy i zámoria, ktorých kariéra je len na začiatku, ale patria už medzi najlepších sólistov na súčasnej hudobnej scéne. Rádio Devín vám sprostredkuje festivalovú atmosféru prostredníctvo našich redaktorov, ktorí sú priamo v Žiline. Koncerty aj zaznamenávame, odvysielame ich postupne v relácii Festivalové reminiscencie. Počas šiestich koncertných večerov nás čakajú tri orchestrálne koncerty.

Ako sólisti sa na festivale predstavia jedenásti interpreti z Francúzska, Ruska, Poľska, Českej republiky, Portugalska, Maďarska, Holandska/Austrálie, Japonska, či Taiwanu. Tohtoročným slovenským zástupcom bude talentovaný trubkár Stanislav Masaryk, ktorý sa predstaví ako sólista v Koncerte pre trúbku a orchester Es dur Josepha Haydna, v sprievode Slovenského mládežníckeho orchestra na otváracom koncerte festivalu. Dvadsaťpäťročný rodák z Gbiel získal minulý rok na medzinárodnej súťaži Žestě Brno. Vďaka minuloročnému udeleniu Ceny festivalu Allegretto Žilina privítame opätovne ruského interpreta Sergeya Malova. Tentokrát sa petrohradský rodák nepredstaví žilinskému publiku ako violista, ale ako vynikajúci huslista a hráč na päťstrunovom barokovom nástroji
violoncello da spalla (nástroj, ktorý má rozsah violončela, no pri hre sa drží pod bradou, podobne ako husle alebo viola). Sergey Malov vystúpi spoločne s popredným slovenským súborom zameraným na interpretáciu starej hudby Musica aeterna, kde si pod umeleckým vedením Petra Zajíčka vypočujeme o. i. aj obľúbené Vivaldiho Štyri ročné obdobia.

Dom umenia Fatra Žilina / Program:

Pondelok 16. 4. 19:00
Slovenský mládežnícky orchester / Benjamin Bayl, dirigent (Holandsko-Austrália) / Stanislav Masaryk, trúbka (Slovenská republika)
P. Machajdík – Ako vietor v dunách
J. Haydn – Koncert pre trúbku a orchester Es dur Hob. VIIe:1
F. Schubert – Symfónia č. 6 C dur D. 589

Utorok 17. 4. 16:00

Koncert víťazov súťaží slovenských konzervatórií za rok 2018

Utorok 17. 4. 19:00

Klavírny recitál / Yu Nitahara, klavír (Japonsko)
F. Chopin – Scherzo č. 3 op. 39
R. Schumann – Karneval op. 9
J. N. Hummel – Klavírne septeto d mol op. 74

Streda 18. 4. 19:00
Sergey Malov, husle, violoncello da spalla (Rusko) – držiteľ Ceny festivalu Allegretto Žilina 2017 / Musica aeterna / Peter Zajíček, umelecký vedúci
Antonio Vivaldi, Antonio Caldara

Štvrtok 19. 4. 19:00
Mari Fukumoto, organ (JAP) /Sonia Warzyńska, soprán (PL) / Xénia Maskalíková, klavír (SR)
Dietrich Buxtehude, Johann Pachelbel, Mikuláš Schneider-Trnavský, Sergej Rachmaninov a ďalší.

Piatok 20. 4. 19:00
Štátny komorný orchester Žilina / Nuno Coelho, dirigent (Portugalsko)/ Gergely Lukács, tuba (Maďarsko) / Oľga Šroubková, husle (Česká republika)
W. A. Mozart Predohra k opere Don Giovanni
W. A. Mozart Koncert pre fagot a orchester B dur KV 191
W. A. Mozart Baletná hudba z opery Idomeneo
P. I. Čajkovskij Koncert pre husle a orchester D dur op. 35

Sobota 21. 4. 19:00
Štátna filharmónia Košice / Yu-An Chang, dirigent (Taiwan) / Bruno Philippe, violončelo (Francúzsko)
M. Balakirev Islamej, orientálna fantázia, op. 18
S. Prokofiev Symfónia-koncert pre violončelo a orchester e mol op. 125
S. Rachmaninov Symfonické tance op. 45

Foto: z plagátu podujatia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame