Sagan

Sagan

Glosa Zuzany Gindl-Tatárovej o tom, že šport v televízii je možno rovnaké divadlo ako shakespearovská dráma.


V Hollywoode sa štrajkovalo! Samozrejme, že išlo o peniaze, tentokrát sa však o ne prihlásili tí, ktorí stoja za myšlienkami a príbehmi, ktoré sa nám prihovárajú z veľkého plátna a televíznych obrazoviek: scenáristi a dramaturgovia. Začali sa hlásiť o svoje práva pri štvrťročnom bilancovaní ziskov najmocnejších štúdií, ktoré sú priamo prepojené s reklamným a televíznym priemyslom a ktorých akcie a burzové podiely zaznamenaly najpomalší rast od roku 2011. Len niektoré televízne stanice a satelitné vysielanie zaznamenali aktuálne zvýšenie o 16%, o čo sa postaral najmä novozvolený prezident Spojených štátov a jeho prvé kroky a škandály v Bielom dome.

Cech amerických scenáristov žiadal o zvýšený finančný kontrakt a docenenie ich autorskej práce pri obnovení zmluvy s Alianciou filmových a televíznych producentov. Jednalo sa najmä o väčšie podiely na ziskoch z reklamy, z internetovej distribúcie filmov VOD (čo znamená video na požiadanie), ale aj príplatky za neskoré nočné písanie a podobne. V prípade odmietnutia ich požiadaviek by prestali písať pre všetky médiá a ich štrajk by ovplyvnil nielen vysielanie jednotlivých staníc v primetime, ale dokázal by nadobro zrušiť aj tak skvele zabehnuté televízne show, ako napr. Saturday Night Live.

Áno, hovoríme o mediálnom priemysle a zábave a v týchto kategóriách sa pohybujú aj tí, bez ktorých myšlienok by žiadny mediálny biznis neexistoval... Skúste si to preklopiť na naše pomery! U nás sa film a televízna tvorba dlhé desaťročia pokladala za umenie, hoci veľakrát nemala s umením nič spoločné. Autori filmových a televíznych scenárov sa skoro pravidelne pohybovali v šedivej zóne zabudnutia už vo chvíli, keď sa film, inscenácia či televízny program alebo seriál začali nakrúcať. Všetku slávu (a peniaze) si obvykle privlastnili herci, režiséri, občas nejaký slávnejší spisovateľ. A to už nevravím o dramaturgoch, ktorí sa na scenároch tvorivo podieľali, no ich myšlienky a kreatívny vklad si už počas písania predlohy scenáristi privlastnili za svoje. Američania by povedali: „Never winning profession" – povolanie, ktoré nikdy nevyhráva. Povolanie, ktorého úpadok v dnešnej dobe máva často za následok totálnu nepozerateľnosť slovenských filmov či televíznych programov. A mnohokrát aj ich pochybné morálne vyznenie.

Iste, film je kolektívne umenie, jednotlivé profesie sa v ňom skladajú ako matriošky, aby napokon vytvorili iluzívny zábavný celok. Hovorím zábavný, lebo aj my sme sa pomaly, ale iste posunuli od umenia k zábave a len z času na čas ešte nostalgicky spomíname na časy, keď filmové a televízne umenie prinášalo okrem zábavy aj isté poznanie pre diváka... Aj vo filme sa vždy začína od myšlienky, od nápadu, od námetu a príbehu, ktorý sa z neho vyvinie. Znamená to však, že je to len tá najmenšia matrioška v skladačke celého diela?!

Kedysi v deväťdesiatych rokoch, v zárodkoch kapitalizmu, sme si „v mene národa" dali rozkradnúť štúdio na Kolibe a stratili sme tak doslova nielen pôdu pod nohami, ale aj celé profesionálne zázemie a tvorivé podhubie. A bohužiaľ, ani dnes sa nevieme správať trhovo a sebavedome predkladať svoje požiadavky a spravodlivé nároky. Presadzovať zjavný fakt, že tvorivý nápad a myšlienka sú prvotné.

Keby to tak nebolo, ani Hollywood by neplatil milióny dolárov za remaky osvedčených príbehov a nenakupoval by ich často z Európy, aby ich bez problémov prispôsobil vkusu svojho diváka. No pýtam sa sama seba, prečo sa niečo podobné začína diať aj v rámci Európskej únie, keď si napríklad francúzsky producent BAC Films, pochádzajúci z krajiny, ktorá sa deklaruje ako posledná bašta filmového umenia, kúpi príbeh oceňovanej pobaltskej koprodukčnej snímky Uchádzači (réžia Vallo Toomla), aby ho nakrútil vo svojom vlastnom prostredí, so svojimi hercami, pre svoje publikum? Producent, a verme, že aj scenáristi z Tallinu zarobili, kam sa však podeli všetky tie veľké reči o kultúrnej diverzite v európskom umení?

Autor: Zuzana Gindl-Tatárová
zuzanagt-glosa.jpg

Foto: web

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame