90. výročie vzniku Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

90. výročie vzniku Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

Od pondelka do piatku (2.-6.9.) si budeme spoločne v relácii ARS MUSICA pripomínať 90. výročie vzniku najstaršieho profesionálneho symfonického orchestrálneho telesa na Slovensku.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu začal svoju činnosť v roku 1929 pod vedením českého dirigenta Františka Dyka. Za dirigentským pultom sa vystriedalo mnoho významných dirigentských osobností, hostil celú plejádu zahraničných a domácich hviezd. Realizoval nespočetné množstvo nahrávok pre Opus, Supraphon, Naxos, Marco Polo, Arte Nova a iné. Pravidelne účinkoval na domácich festivaloch i zahraničných pódiách.

Pondelok (2.9.) redaktor Tomáš Boroš bude hostiť vo vysielacom štúdiu dirigenta, skladateľa a hudobného režiséra Mirka Krajčiho. Zaznejú aj historické výpovede osobností, ktoré pôsobili pri rozhlasovom orchestri, napr. dirigent Ľudovít Rajter alebo skladateľ Alexander Moyzes a iní...

Utorok (3.9.) Peter Dan Ferenčík privíta v štúdiu huslistu Viktora Šimčiska, ktorý dlhodobo pôsobil ako jeden z najvýraznejších koncertných majstrov rozhlasového telesa a zaznamenal s ním aj mnohé nahrávky ako sólista. S rozhlasovým orchestrom vytvoril veľa skvelých nahrávok aj hudobný režisér Leoš Komárek. Stal sa vyhľadávaným spolupracovníkom pri nahrávkach rôznych hudobných interpretov a žánrov. O jeho renomé svedčí spolupráca so Slovenským komorným orchesterom, Slovenskou filharmóniou, Tanečným orchestrom Československého rozhlasu v Bratislave, Gabrielou Hermélyovou, Beou Littmanovou, Jozefom Kuchárom, Dušanom Grúňom, Karolom Duchoňom, s Collegium musicum a mnoho ďalších. V čase nástupu slovenského bigbítu podporoval profesionálne nahrávanie tejto produkcie vtedy amatérskych hudobníkov. Od roku 1952 pôsobil v Slovenskom rozhlase a zúčastnil sa aj na ilegálnom vysielaní v auguste 1968, neskôr pracoval vo vydavateľstve OPUS. Spoločne s ním oslávime aj jeho 86 narodeniny.

Streda (4.9.) Zuzana Adamkovičová pozvala do vysielacieho štúdia súčasného dirigenta rozhlasového orchestra Petra Valentovič, s ktorým predstaví program otváracieho koncertu novej sezóny 2019/2020 Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Hosťom v štúdiu bude aj dirigent Adrian Kokoš, ktorý spolupracoval na mnohých štúdiových nahrávkach rozhlasového telesa a v súčasnosti vedie Detský a dievčenský spevokol Slovenského rozhlasu.

Štvrtok (5.9.) Exkluzívny rozhovor s dirigentom Ondrejom Lenárdom, ktorého životná cesta sa opäť spojila so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, pripravila redaktorka Melánia Puškášová. Ondrej Lenárd je podľa všetkého najdlhšie pôsobiacim dirigentom pri rozhlasovom orchestri z celého spektra dirigentských osobností, ktoré sa postavili na dirigentský stupienok pred SOSR.

Piatok (6.9.) Ján Dúbravský sa zhostí rozhovoru s flautistom Milošom Jurkovičom, ktorý dlhodobo pôsobil v Slovenskom rozhlase a so symfonickým rozhlasový orchestrom nahral množstvo vynikajúcich nahrávok. Mnohé jeho nahrávky vyšli na LP a CD nosičoch a boli veľmi pozitívne hodnotené kritikov. Hosťom relácie Ars Musica bude aj skladateľ Hanuš Domanský, ktorý pôsobil dlhé roky na poste šéfredaktora Redakcie symfonickej, opernej a komornej hudby Slovenského rozhlasu.

Oslávte spoločne s nami 90. výročie vzniku Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pri počúvaní relácie Ars Musica, každý pracovný deň od 10:00 - 12:00 vo vysielaní Rádia Devín.

foto: SOSR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame