Stratení v čase – Prvé slovenské divadelníčky

Stratení v čase – Prvé slovenské divadelníčky

Vysielame v nedeľu 27. augusta o 18.00 v Rádiu Devín.

Profesionálne divadelníčky, ktoré ako prvé na Slovensku vstupovali na dosky znamenajúce svet. Spoločnosť ich rozhodnutie tvoriť divadlo spočiatku prijímala len s nevoľou, ale v priebehu prvej polovice 20. storočia prichádzajú na scénu silné ženské osobnosti. Osobnosti, ktoré dokázali prekonávať mnohé prekážky a zložité spoločensko-politické obdobia. Boli hviezdami svojich generácií, dnes však ich mená pozná v širšej verejnosti len málokto. Talenty žien, ktoré sa takmer stratili v čase, ale po ktorých stopách kráčali generácie ďalších žien až po dnešok.

V programe Stratení v čase autorky Ivice Ruttkayovej sa dozvieme vďaka teatrologičke Nadežde Lindovskej a teatrológovi Karolovi Mičovicovi o životných a umeleckých osudoch desiatok žien. Vybrali sme si však predovšetkým tri, ktoré zanechali nezmazateľný odkaz - herečka Emília Wagnerová, herečka Mária Bancíková a scénografka a kostýmová výtvarníčka Ľudmila Podobová-Brozmanová. O tom, že tieto ženy boli doslova priekopníčkami vo svojich profesiách svedčí aj fakt, že dcéra Márie Bancíkovej Ľudmila Swanová sa stala herečkou a dcéra Ľudmily Podobovej-Brozmanovej Hana Cigánová je rovnako divadelnou výtvarníčkou. My si budeme môcť vypočuť ich spomienky a dôvody, prečo sa rozhodli pokračovať v divadelnej tvorbe po praslici a čo pre nich, ako pre dospelé ženy, osobnosť matky znamená.

Hlas herečky Márie Bancíkovej si pripomenieme rozhlasovou nahrávkou z roku 1959, kde stvárnila ústrednú postavu z hry Jeana Cocteua ľudský hlas.

Ženy sú dnes absolútnou samozrejmosťou v umeleckých profesiách, za touto samozrejmosťou sú však mená tých, ktoré sa rozhodli, napriek všetkému, kráčať ako prvé.

Stratení v čase
V desaťdielnom cykle umeleckých dokumentov Rádio Devín predstavuje osobnosti, ktoré nepoznáme a mali by sme ich poznať. Ide o životné príbehy, ktoré sú súčasťou našej spoločnej histórie, príbehy ľudí, ktorí svojou originalitou a talentom prispeli k utváraniu hodnôt, ktoré sú stále inšpiratívne. Často sa však, vďaka politickej situácii a dobe, akoby stratili v čase. Vďaka spomienkam a novým výskumom vieme dnes ich stopy opäť nájsť.

Archív odvysielaných relácií nájdete tu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame