Cyklus: Nové mená na umeleckej scéne

Cyklus: Nové mená na umeleckej scéne

Premiérový päťdielny cyklus redaktorky Evy Kopeckej o nových menách na slovenskej umeleckej scéne, v ktorom sa rozprávala s Hedvigou Gutierrez, Lukášom Krnáčom, Gregorom Valentovičom, Elou Tolstovou a Valentínou Sedilekovou.

Hedviga Gutierrez sa venuje sa predovšetkým knižnej a editoriálovej ilustrácii pre deti. Svoju tvorbu stavia na digitálnej ilustrácií. Rada experimentuje, pracuje s digitálnou kolážou, ale aj vektorovou grafikou. Je nositeľkou dvoch ocenení Najkrajšia kniha Slovenska v študentskej kategórii. Ako prvú ju v rámci premiérového cyklu „Nové mená na umeleckej scéne“ oslovila redaktorka Eva Kopecká:

Hedviga Gutierrez Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lukáš Krnáč je mladý talentovaný slovenský dizajnér, ktorý sa do povedomia nielen odbornej verejnosti dostal najmä vďaka nápadu vytvoriť mikiny so štítkami z ovocia a zeleniny. Šlo o opis jedného zo siedmych smrteľných hriechov, obžerstva. Ešte počas vysokoškolského štúdia na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne, zožal úspechy u nás aj v zahraničí. Ako druhého v poradí ho v rámci cyklu „Nové mená na umeleckej scéne“ oslovila redaktorka Eva Kopecká:

Lukáš Krnáč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch vlani už po piaty raz otvoril sekciu Prvé podanie, ktorá je venovaná začínajúcim režisérskym talentom. Čerstvého absolventa VŠMU Gregora Valentoviča zaradili medzi desiatich najlepších tvorcov filmu z Európy. Slovenský filmár na karlovarskom festivale predstavil svoj absolventský film Kid, ktorý sa na rozdiel od zvyšných snímok odlišoval práve svojou ľahkosťou a vtipom. Ako tretieho v poradí ho v rámci cyklu „Nové mená na umeleckej scéne“ oslovila redaktorka Eva Kopecká a zistila, že jeho cesta k filmu viedla cez hudbu:

Gregor Valentovič Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ela Tolstová už v 16-tich napísala svoju prvú skladbu, o niečo neskôr založila kapelu Tolstoys, aby mohla na odovzdávaní cien LEAF Awards spievať s doprovodom živej hudby. Skupina uspela na Rádiohlavách a vystúpila už na viacero koncertných pódiách doma aj v zahraničí. Ela sa popri štúdiu naďalej venuje hudbe. Ako štvrtú v poradí ju v rámci cyklu „Nové mená na umeleckej scéne“ oslovila redaktorka Eva Kopecká. Ela jej v rozhovore prezradila, že je s hudbou spojená už od malička:

Ela Tolstová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Valentína Sedileková pochádza z Banskej Bystrice. Miluje šport, prírodu a písanie a rada by sa venovala profesionálnej žurnalistike. Baví ju história, práca s ľuďmi i dobrovoľníctvo. Zaujíma sa o súčasné dianie vo svete. Na konte má už niekoľko knižných titulov. Ako piatu v poradí ju v rámci cyklu „Nové mená na umeleckej scéne“ oslovila redaktorka Eva Kopecká:

Valentína Sedileková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/zdroj: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame