„Naj“ architektúry Slovenska v roku 2019

„Naj“ architektúry Slovenska v roku 2019

Premiérových päť častí autorského cyklu redaktorky Táne Sedlákovej o najlepších a ocenených architektúrach tohto roka.

Schádza sa rok s rokom, všade sa sumarizuje, účtuje. Ako to vyzerá v architektúre? To naj... za nás vybrali medzinárodné poroty – v cenách Komory architektov CE.ZA.AR., Cene časopisu ARCH či v minulotýždňovom odovzdávaní výročných cien Spolku architektov Slovenska.

Najnovším, teda už 55. laureátom Ceny Dušana Jurkoviča je dielo Monument v Banskej Bystrici. Autorov oslovila redaktorka Tatiana Sedláková. Prvý hovorí architekt Benjamín Brádňanský, potom architekt Vít Halada:

Naj architektúry Slovenska 2019-Monument Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Témou nasledujúcej časti je bratislavský park JAMA, ktorý medzinárodné poroty nominovali vo všetkých našich architektonických súťažiach. No už vlani JAMA získala cenu Park roka 2018. Do parku vás pozýva redaktorka Tatiana Sedláková spolu s architektom Danielom Šubínom:

Naj architektúry Slovenska 2019-JAMA Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V cenách Komory architektov CE.ZA.AR., v kategórii Občianske a priemyselné budovy, si cenu odniesol arch. Oliver Kleinert a jeho tím: Jaroslava Ban, Marianna Bartková a Pavol Pribilinec. Škola snov dostala aj Cenu verejnosti.... Tatiana Sedláková hovorí s architektom Oliverom Kleinertom:

Naj architektúry Slovenska 2019-Škola snov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spilka, ktorú teraz navštívime, je národná kultúrna pamiatka. Z komplexu budov bratislavského pivovaru Stein zostala jediná, slúžila na kvasenie piva. Nový život jej vdýchli architekti z ateliéru Bouda Masár architekti. Obaja nás budú sprevádzať po budove so zvláštnou atmosférou aj vôňou...  Spilka prešla konverziou a je štvrtým dielom nášho cyklu „naj“ architektúry 2019, ktorý pripravuje redaktorka Tatiana Sedláková. Prečo názov Spilka? Prvý hovorí architekt Milan Masár, potom Peter Bouda:

Naj architektúry Slovenska 2019-Spilka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Naj" architektúry Slovenska približuje aj koprodukčný dokumentárny cyklus s názvom IKONY. Filmy vznikajú pod hlavičkou produkčnej spoločnosti ARTICHOKE.sk v spolupráci so Slovenskou televíziou. Mladí tvorcovia spracovávajú 10 dielov, 10 epizód o ikonických slovenských architektoch modernizmu. Niektoré z nich už predstavili v predpremiére na jesennej časti festivalu Dni architektúry, dizajnu a filmu v Bratislave. Redaktorku Tatianu Sedlákovú zaujal film o Ferdinandovi Milučkom. Aj preto, že tvorcom sa ešte podarilo s architektom nakrútiť unikátne rozhovory. Celý život sa vyhýbal mikrofónom aj kamerám. Vo veku 89 rokov zomrel v lete tohto roku, krátko po natočení dokumentu. Pochovaný je v jeho krematóriu. v Bratislave. Vo filme účinkoval aj historik architektúry prof. Matúš Dulla:

Naj architektúry Slovenska 2019-IKONY-film o Ferdinandovi Milučkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio DEVÍN/Zuzana Kallová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame