Cyklus: Čakanie na Nežnú

Cyklus: Čakanie na Nežnú

Rozhovory s tvorcami nových rozhlasových hier k Novembru 89, ktoré budú v premiére uvedené v programe Rádia DEVÍN 17.11. 2019.

Tento týždeň sme si v cykle Rádia Devín priblížili nové rozhlasové hry, ktoré vznikli k 30. výročiu Novembra 89. Osem hier autorov rôznych generácií, ktoré sa viažu k zlomovému obdobiu si budete môcť vypočuť 17. novembra vo vysielaní Rádia DEVÍN. Rastislav Šimášek sa v každom dieli venuje jednej rozhlasovej hre:

1. Vanda Feriancová: Do čerta s revolúciou! (premiéra 17. 11. 2019 o 17.03)

Keď mladý tínedžer rozmýšľa o tom, ako chce odísť z krajiny do inej, slobodnej, nenávidí faloš, ktorú vidí aj u svojich rodičov, aj u svojich pedagógov či športových trénerov a v plánovanom úteku mu zabráni vznik revolúcie, otvorenie hraníc a neuveriteľné pokrytectvo, ktorého je svedkom.

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Dočerta s revolúciou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

2. Vladmír Hanuliak: Vianočné oblátky (premiéra 17. 11. 2019 o 17.37)

Stretnutie dvoch kolegov z televízneho prostredia pri pečení vianočných oblátok ponúka reflexiu na spôsob života tesne pred ukončením komunistického režimu, umne prepletený so spomienkami matky, ktorá zažila niekoľko zvrtaov v spoločenskom zriadení. Príbeh sa odohráva presne v deň prvej pražskej demonštrácie, aktéri nič netušiac komentujú vonkajší ruch z ulice ako nejakú náhodnú policajnú akciu.

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Vianočné oblátky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

3. Juraj Raýman: Trochu slnka v dome smútku (premiéra 17. 11. 2019 o 18.05)

Príbeh mladého muža, gymnazistu Mira, ktorý sa dostáva do zvláštnej situácie pri svojom brigádovaní v Dome smútku. Jeho platonická láska Klaudia je vystavená obťažovaniu vedúceho ústavu, ktorý využíva svoje postavenie v posledných týždňoch socialistického zriadenia... Moc je určujúcim prvkom v jeho správaní a Miro sa musí postaviť situácii zoči voči. Netušiac, čo ho čaká...

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Trocha slnka v dome smútku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


4. Ján Uličiansky: Kľúče (premiéra 17. 11. 2019 o 18.42)

Príbeh dvoch ľudí, mladého umelca, opojeného revolučnými udalosťami a jeho staršej susedky, s ktorou sa stretáva pri strate kľúčov. Symbolické stretnutie po mnohých rokoch neskôr a prekvapujúce odhalenie totožnosti susedky vedie ku kladeniu otázok, aká vveľká bola obludná spletitosť socialistického podhubia bývalého režimu.

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Kľúče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


5. Michaela Materáková: Ružový bidet (premiéra 17. 11. 2019 o 19.26)

Posledné týždne pred revolučnými udalosťami zasiahnu do diania v jednej obyčajnej rodine, od tajného vinobrania na komunistami odobratom vinohrade, dievčenská láska, ovlpyvnená tendenčnou kultúrou, práca polície či aktívna korupcia... A všetko sa začína či končí neobyčajným ružovým bidetom...

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Ružový bidet Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


6. Eva Borušovičová: Vzkriesenie (premiéra 17. 11. 2019 o 20.04)

Krehký príbeh mladej sestričky, ktorá zažíva prvé dni revolúcie a okolo nej sa točí príbeh otca jej dieťaťa, z ktorého sa vykľul spolupracovník ŠTB, príbeh mladého lekára, ktorý jej rozumie a začínajú ju pri ňom hriať city, príbeh lásky k dcérke, ktorej musí vysvetliť éru, ktorá sa začína, to všetko v jednom veľkom Vzkriesení.

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Vzkriesenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

7. Laco Kerata: Velvet (premiéra 17. 11. 2019 o 20.45)

Tento príbeh nás zavedie do prostredia divadla a procesu skúšok, práce na ruskom autorovi. Prichádza revolúcia, pohnuté časy v kruhoch umelcov i študentov, je zaujímavé sledovať, ako sa menia náízory, ba dokonca charaktery aj u takýchto osobností.

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Velvet Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


8. Peter Pavlac: Bol som predseda triedy (premiéra 17. 11. 2019 o 21.29)

S podnázvom „Rozhlasová hra o mojej jeseni 1989" prináša autor Peter Pavlac príbeh 13-ročného protagonistu, ktorý rieši svoje vzťahy v škole, s prvou láskou, učiteľmi, okolím. Je to tesne pred vypuknutím Nežnej revolúcie a v povetrí už cítiť závany iných ideí, avšak aj tieto deti si musia na slobodu ešte chvíľku počkať.

Cyklus-Čakanie na Nežnú-Bol som predsedom triedy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio DEVÍN

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame