Mesiac autorského čítania na Devíne

Mesiac autorského čítania na Devíne

Od 2. 7. do 1. 8. sa v košických Kasárňach/Kulturpark koná slovenská časť najväčšieho literárneho festivalu v strednej Európe, a teda Mesiac autorského čítania. Počas jeho trvania vám Rádio DEVÍN každé Ranné ladenie o 7.24 sprostredkuje živý telefonát s autorom či autorkou, ktorí sa v daný deň na MAČ-i predstavia.

V utorok 2. 7. 2019 so spisovateľom a azda najznámejším košickým sprievodcom Milanom Kolcunom telefonovala redaktorka Mariana Jaremková:

MAČ 2019-Milan Kolcun-1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V stredu 3. 7. 2019 s básnikom a literárnym vedcom Jánom Gavurom o jeho večernom vystúpení telefonoval moderátor Tomáš Bartoněk:

MAČ 2019-Ján Gavura-2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo štvrtok 4. 7. 2019 redaktor Martin Uram telefonoval s českou spisovateľkou Terezou Semotamovou:

MAČ 2019-Tereza Semotamová 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V piatok 5. 7. 2019 so spisovateľom, autorom poviedok napísaných na základe historických skutočností z dávnejšej i nedávnej minulosti, Slavomírom Szabóom, telefonovala moderátorka Zuzana Golianová:

MAČ 2019-Peter Szabóo-4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V pondelok 8. 7. 2019 o večernom programe, kde budú čítať ukrajinský autor Petro Jacenko a rumunský autor Filip Florian, sa s organizátorom Petrom Minaříkom rozprával moderátor Tomáš Bartoněk:

MAČ 2019-Petr Minařík-5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V utorok 9. 7. 2019 budú v Košiciach na MAČ-či čítať ukrajinský autor Petro Jacenko a rumunský spisovateľ Filip Florian, viac o nich už prezradil Petr Minařík v rozhovore s moderátorkou Andreou Makýšovou Volárovou:

MAČ 2019-Petr Minařík-6 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V stredu 10. 7. 2019 v Košiciach na Mesiaci autorského čítania čítajú dvaja zahraniční autori. Rumunská poetka a bojovníčka Ana Blandiana a ukrajinský básnik Myroslav Lajuk. Toho do češtiny prekladal ukrajinista Petr Kalina, s ktorým sa telefonicky spojila Zuzana Golianová, aby jej o jeho tvorbe povedal viac:

MAČ 2019-Petr Kalina-7 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo štvrtok 11. 7. 2019 v Košiciach na festivale Mesiac autorského čítania číta rumunská poetka Iulia Militara a český spisovateľ David Zábranský, s ktorým sa telefonicky spojila Ivana Jachymová:

MAČ 2019-David Zábranský-8 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V piatok 12. 7. 2019 na festivale Mesiac autorského čítania môžete stretnút poľskú prozaičku a reportérku Malgorzatu Rejmer a rumunskú poetku a publicistku Svetlanu Cârstean. Viac sa o tvorbe Malgorzaty Rejmer rozprávala moderátorka Mariana Jaremková v telefonickom rozhovore s polonistkou Jarmilou Horákovou:

MAČ 2019-Jarmila Horáková-9 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V pondelok 15. 7. 2019 v Košiciach sa na Mesiaci autorského čítania predstaví slovenská autorka žijúca vo Švajčiarsku Irena Brežná a rumunstká spisovateľka Ioana Pârvulescu. O týchto dvoch dámach s organizátorkou slovenskej časti festivalu Kamilou Prextovou telefonoval moderátor Stanislav Hudák:

MAČ 2019-Kamila Prextová-10 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V utorok 16. 7. 2019 na Mesiaci autorského čítania bude čítať rumunský prozaik, scenárista, organizátor knižného festivalu v Jasech Florin Lăzărescu a mladý slovenský autor Tomáš Hučko. Práve s ním sa rozprávala moderátorka Andrea Makýšová Volárová:

MAČ 2019-Tomáš Hučko-11 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V stredu 17. 7. 2019 na Mesiaci autorského čítania bude čítať rumunský autor Varujan Vosganian a slovenký prozaik a dramatik Pavol Rankov. V Rannom ladení s ním telefonovala moderátorka Jarmila Vitovičová:

MAČ 2019-Pavol Rankov-12 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo štvrtok 18. 7. 2019 v Košiciach na Mesiaci autorského čítania stretnete aj mladého slovenského prozaika Radovana Potočára. V Rannom ladení s ním telefonoval redaktor Martin Uram:

MAČ 2019-Radovan Potočár-13 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V piatok 19. 7. 2019 v Košiciach na Mesiaci autorského čítania bude čítať svetovo uznávaný historik, spisovateľ Lucian Boia a ukrajinská spisovateľka Kateryna Kalytka. Práve o nej a o jej tvorbe moderátorka Jarmila Vitovičová telefonovala s českým ukrajinistom Petrom Kalinom:

MAČ 2019-Petr Kalina-13 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V stredu 24. 7. 2019 v Košiciach na Mesiaci autorského čítania sa predstaví aj aktuálny finalista ceny René - Anasoft litera gymnazistov Václav Kostelanski. Telefonoval s ním moderátor Tomáš Bartoněk:

MAČ 2019-Václav Kostelanski-14 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo štvrtok 25. 7. 2019 v Košiciach na Mesiaci autorského čítania číta aj český autor Petr Borkovec, pár hodín predtým s ním telefonovala Ivana Jáchymová:

MAČ 2019-Petr Borkovec-16 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V stredu 31. 7. 2019 v Košiciach na Mesiaci autorského čítania číta slovenská oceňovaná prozaička Veronika Šikulová. Pred cestou do Košíc s ňou ráno telefonovala moderátorka Andrea Makýšová Volárová:

MAČ 2019-Verona Šikulová-17 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo štvrtok 1. 8. 2019 sa tento ročník slovenskej časti najväčieho literárneho festivalu v strednej Európe končí. V posledný deň sa na ňom predstaví aj slovenský autor Laco Kerata. Pár hodín predtým s ním zo štúdia telefonoval moderátor a redaktor Martin Uram:

MAČ 2019-Laco Kerata-18 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: z oficiálneho vizuáluj podujatia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame