Cyklus: 70 rokov VŠMU

Cyklus: 70 rokov VŠMU

Autorský cyklus redaktorky Jarmily Vitovičovej, ktorý je venovaný trom fakultám Vysokej školy múzických umení v Bratislave, ale tiež aj jej plánom a ambíciám.

Rok 1949 bol zásadným rokom pre vznik kultúrnych inštitúcií na Slovensku. Zrodila sa Slovenská Filharmónia, SĽUK, VŠVU a VŠMU. V zložitom období po druhej svetovej vojne  museli tieto inštitúcie pripraviť dostatok tvorivých pracovníkov pre neobyčajne rýchlo sa rozvíjajúce kultúrne priestory, divadelné i spevoherné scény, hudobné telesá, rozhlas. VŠMU je v hľadáčiku nášho tohto týždňového cyklu. Venovať sa budeme jej trom fakultám, ale tiež plánom a ambíciám.

Začíname v priestoroch rektorátu, kde v obkolesení portrétov predošlých rektorov stretávame súčasnú rektorku VŠMU – Máriu Heinzovú. Len pred pár dňami bola znovu zvolená do tejto pozície. Čakajú ju teda ďalšie štyri roky v tejto funkcii. Nielen o tom s ňou hovorila redaktorka Jarmila Vitovičová:

Cyklus-VŠMU70-1-Heinzová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Filmová a televízna fakulta VŠMU je najmladšia fakulta na tejto škole a nájdete ju na Svoradovej ulici. Keď redaktorka Jarmila Vitovičová čakala svoju hostku, Katarínu Mišíkovú z Katedry audiovizuálnych štúdií, spoločnosť vo foajé jej robili Jaro Vojtek či Ján Ďuriš. Na chodbách tejto školy stretnete vari všetkých, ktorí sa pohybujú vo filme. Je to tiež škola, ktorá prežila v 90-tych rokoch najväčšiu krízu, keď celý systém skolaboval a takmer nič sa nenakrúcalo. Ľudia, ktorí tu dnes pôsobia, boli aktívni iniciátori systémových a tvorivých zmien, ktoré v kinematografii nastali. Viac už ale Katarína Mišíková:

Cyklus-VŠMU70-2-Mišíková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


VŠMU je s tisíc päťdesiatimi študentmi najväčšou umeleckou školou na Slovensku. Dnes sa pozrieme na Divadelnú fakultu. Možno aj vy ste niekedy túžili poslať prihlášku na herectvo, ktoré bolo vždy magnetom a hlavnou atrakciou tejto školy. Je to tak aj doteraz a ťahákom sú iste aj profesori, ktorí tu pôsobia. My už dnes vieme, že po 30-tich rokoch odchádza spred katedry Emília Vášaryová, vieme aj to, že fakulta má medzinárodné ambície so zahraničnými študentami a vieme aj to, že organizujú festival Istropolitana Projekt. Pozvanie do nášho cyklu prijal dekan tejto fakulty, Juraj Letenay. Rozpráavla sa s ním redaktorka Jarmila Vitovičová:

Cyklus-VŠMU70-3-Letenay Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


426 študentov v súčasnosti navštevuje Hudobnú a tanečnú fakultu VŠMU. Základ jej pedagogického zboru tvorili významné osobnosti hudobného a tanečného umenia na Slovensku –  Alexander Moyzes, Ján Cikker, Frico. Kafenda... Dnes tu vyštudujete hru na tube, na čembale, na gitare, ale aj akordeón. Viac o tejto fakulte hovorila redaktorka Jarmila Vitovičová s prodekanom Jozefom Hošekom:

Cyklus-VŠMU70-4-Hošek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na začiatku leta v roku 1949 vznikla v Bratislave Vysoká škola múzických umení. Stalo sa tak na základe uznesenia Slovenskej národnej rady. Škola mala štyri odbory: hudobný, dramatický, tanečný a filmový.  My dnes, po 70-tich rokoch vieme, že škola prešla zmenami, ktoré si vyžiadala doba, ale aj technológie. V tomto týždni sme si predstavili tri fakulty, ktoré sú aktuálnou súčasťou tejto umeleckej inštitúcie. Počúvajme dnes prorektorku pre zahraničie, styk s verejnosťou a projektovú činnosť Svetlanu Waradzinovú. Ako ona vníma 70 rokov VŠMU?

Cyklus-VŠMU70-5-Waradzinová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: VŠMU

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame