Cyklus: Liečivá sila umenia

Cyklus: Liečivá sila umenia

Premiérový autorský cyklus redaktorky Evy Kopeckej o tom, aké má umenie okrem krásy vedľajšie účinky.

Prvú časť autorka cyklu redaktorka Eva Kopecká venuje pohybovému umeniu. Tanečnica a choreografka Zuna Vesan Kozánková zasvätila svoj život pohybovému umeniu. Stála pri zrode mnohých aktivít v oblasti súčasného tanca. Má skúsenosť aj v oblasti choreografickej tvorby a pedagogického výskumu. Ako sama hovorí, do života jej vstúpila terapia a posledné roky sa spojila so štúdiom Tradičnej čínskej medicíny, akupunktúry, shiatsu a taoizmu. Redaktorka Eva Kopecká sa pri stretnutí s ňou zaujímala, čím si ju tanec získal:

Cyklus-Liečivá sila umenia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Využitie umenia k liečeniu rôznych duševných chorôb poznáme už od staroveku. Dnes sa touto metódou zaoberá aj pomerne mladá disciplína zvaná arteterapia. Hoci jej vývoj na Slovensku ešte stále nie je uzavretý, je úzko spojený s príbehom výtvarníčky, autorky a ženy, ktorá u nás dala význam slovu arteterapia. Reč je o akademickej sochárke Jaroslave Šickovej-Fabrici, ktorá od 80-tych rokov pracuje a pedagogicky pôsobí aj ako arteterapeutka. Za svoj významný prínos v tejto oblasti získala v roku 2009 na Karlovej Univerzite v Prahe titul profesora. Redaktorka Eva Kopecká sa s ňou stretla a zaujímala sa ako sa k tejto špecifickej disciplíne dostala:

Cyklus-Liečivá sila umenia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čaro tvorby z keramickej hliny oslovilo Katarínu Vargovú pred niekoľkými rokmi. Hlina je podľa nej úžasný materiál, ktorého podmanivosť pocítila na vlastných rukách. Okrem toho maľuje obrazy, tvorí vlastné diela, organizuje výtvarné tvorivo-relaxačné kurzy, arteterapeutické stretnutia a rôzne iné aktivity pre dospelých i deti. Mnohí z nich sa do jej ateliéru znovu vracajú. Nedávno ho navštívila aj redaktorka Eva Kopecká a zaujímala sa, aká bola cesta Kataríny Vargovej smerom k arteterapii:

Cyklus-Liečivá sila umenia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Predstavte si svet, v ktorom sú všetci ľudia k sebe dobrí, láskaví, delia sa o všetko spoločne, nepotrebujú peniaze a žijú v súlade s prírodou. Túto tému rozvíja francúzsky film „Nádherná zelená.“ Kristína Sihelská, herečka v Mestskom divadle Žilina, pripravila divadelnú adaptáciu tejto filmovej predlohy a nedávno ju uviedla so skupinou Theaterapia, ktorú vedie. Rozprávala sa o nej aj s redaktorkou Evou Kopeckou a prezradila jej, že skupinu založila na základe autorského konceptu liečivého divadla:

Cyklus-Liečivá sila umenia 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výskumy psychológov a fyzioterapeutov potvrdili, že aj ľudský hlas má liečivú silu a že s hlasivkami sa uvoľňujú aj emočné bloky. Ten, kto si spieva, je zdravší a vyrovnanejší. Pri speve sa prehlbuje dýchanie, zlepšuje sa okysličenie krvi, osviežujú sa pľúca i srdce. Akú skúsenosť majú samotní interpreti, ktoré profesionálne pracujú s hlasom? Redaktorka Eva Kopecká z tohto dôvodu stretla viacero speváčok. Najprv sa však obrátila na Petru Humeňanskú a spýtala sa jej, čo pre ňu hlas znamená:

Cyklus-Liečivá sila umenia 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame