Rubikon: Gustáv Husák a Magda Lokvencová-Husáková

Rubikon: Gustáv Husák a Magda Lokvencová-Husáková

Premiéru relácie vysielame v nedeľu 24. februára o 10.00 na Devíne.

V programe Rubikon budeme počuť ukážky z prejavu doktora Gustáva Husáka, generálneho tajomníka ÚV KSČ pri odovzdávaní Radu bieleho leva I. triedy Leonidovi Iljičovi Brežnevovi - vrcholnému predstaviteľovi Sovietskeho zväzu. Prejav predniesol 23.02.1973, teda takmer presne pred 46 rokmi ako líder totalitného systému u nás. Február bol pre Gustáva Husáka vôbec osudovým mesiacom. 25. februára 1948 prevzala moc nad krajinou za jeho aktívnej pomoci Komunistická strana a vo februári 1951 bol on sám komunistami uväznený a nasledovalo kruté 10 ročné obdobie väzenia a týrania.

V programe Rubikon, ktorý je venovaný nielen postave dlhoročného prezidenta Československej socialistickej republiky Gustávovi Husákovi, ale aj jeho prvej manželke režisérke Magde Lokvencovej - Husákovej, budeme o tomto dramatickom období počuť rozprávanie historika Tomáša Černáka a teatrologičky Nadeždy Lindovskej. Obaja venujú roky výskumu a priniesli nové informácie, ktoré osvetľujú najťažšie roky manželov.

Tomáš Černák je spoluautorom novej knihy Husák Vrcholy a pády (1945 - 1951), pod ktorú sa podpísal spolu s historikom Marekom Syrným. Nadežda Lindovská v roku 2008 vydala spolu s kolektívom publikáciu Magda Husáková-Lokvencová Prvá dáma slovenskej divadelnej réžie a vo výskume pokračuje ďalej. Dozvieme sa od nich, nakoľko sa život Gustáva Husáka a Magdy Lokvencovej - Husákovej dá pomenovať ako antická dráma.

Počúvať program Rubikon s témou Životná dráma Gustáva Husáka a Magdy Lokvencovej - Husákovej, vás pozýva redaktorka Ivica Ruttkayová.

Foto: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame