Kto bude druhý René?

Kto bude druhý René?

Slávnostné odovzdávanie 2. ročníka ceny René Anasoft litera gymnazistov sa uskutoční v rámci festivalu Autoriáda 1. 12. 2018 o 19.00 v bratislavskej Novej Cvernovke

V sobotu 1. decembra 2018 sa dozvieme meno druhého laureáta alebo laureátky literárnej ceny René Anasoft litera gymnazistov. Ide o prvú literárnu cenu na Slovensku, o ktorej rozhodujú študenti vybraných slovenských gymnázií.

V prvom ročníku sa do hlasovania zapojilo 10 škôl, tento rok ich bolo 19. V prvej fáze študenti prečítali finálovú päticu kníh, ktoré im odporučila porota aktuálneho ročníka ceny Anasoft litera v zložení Miroslava Vallová, Lucia Molnár Satinská, Derek Rebro, Patrik Oriešek a Zoltán Rédey:

Hečko, Maroš: Ďalej na západ sa dá ísť len na východ, Vydavateľstvo TATRAN, 2017

René18-Rozhovor s Marošom Hečkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lesná, Ľuba: Tisícročná žena, Vydavateľstvo Artforum, 2017

René18-rozhovor s Ľubou Lesnou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Majling, Daniel: Ruzká klazika, BRAK, 2017 (kniha bola v desiatke a vo finálovej päťke ceny Anasoft litera 2018, je to víťazná kniha Ceny čitateľov Anasoft litera 2018)

René18-rozhovor s Danielom Majlingom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pupala, Richard: Čierny zošit, Marenčin PT, Marenčin Media, 2017 (kniha bola v desiatke ceny Anasoft litera 2018)

René18-rozhovor s Richardom Pupalom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozenbergová, Vanda: Muž z jamy a deti z lásky, Vydavateľstvo Slovart, 2017 (kniha bola v desiatke a vo finálovej päťke ceny Anasoft litera 2018)

René18-rozhovor s Vandou Rozenbergovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Študenti vybraných škôl mali na prečítanie týcho piatich kníh sedem týždňov, o nominovaných knihách medzi sebou diskutovali a sami vyberali najlepšiu pôvodnú knihu uplynulého roka.

Každé gymnázium za svojho laureáta hlasovalo do konca novembra. Každý žiak mal jeden hlas a titul s najväčším počtom hlasov sa stal víťazom prvého kola, ktorého škola nominuje do druhého kola. V druhom kole, ktoré sa koná pár hodín pred vyhlásením, jeden študent ako zástupca školy diskutuje s oponentmi z ostatných gymnázií o ich preferovaných tituloch. Následne hlasovaním určia laureáta alebo laureátku ceny René Anasoft litera gymnazistov. V prípade rovnosti hlasov rozhoduje počet študentov, ktorí sa v jednotlivých školách do projektu zapojili.

Cenu, ktorú vyhlasujú Literárne informačné centrum a Anasoft litera, si v prvom ročníku v roku 2017 prevzala Ivana Gibová za knihu Barbora, boch a katarzia.

Záznam zo slávnostného vyhlásenia 1. ročníka ceny si môžete vypočuť tu. Reportážny cyklus k cene René z roku 2017 nájdete tu.

Cenu René predstavili jej zakladatelia v štúdiu Rádia Devín presne pred rokom, rozhovor si môžete vypočuť tu.

Slávnostné odovzdávanie 2. ročníka ceny René Anasoft litera gymnazistov sa uskutoční v rámci festivalu Autoriáda 1. 12. 2018 o 19.00 v bratislavskej Novej Cvernovke. O cene, jej priebehu i o dramaturgii večera rozprávala v štúdiu Rádia Devín deň pred odovzdávaním Soňa Uriková, koordinátorka ceny za stranu Literárneho informačného centra. Rozhovor si môžete vypočuť tu.

Program festivalu Autoriáda predstavil v štúdiu Rádia Devín Koloman Kertész Bagala, záznam z rozhovoru nájdete tu.

Foto/Zdroj: Soňa Uriková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame