Vraciame sa k 8. ročníku Festivalu slobody

Vraciame sa k 8. ročníku Festivalu slobody

Od 5. do 10. novembra sa v Bratislave konal už 8. ročník Festivalu slobody. Videli sme množstvo zaujímavých dokumentárnych a hraných filmov, výstavy, divadelné predstavenia či diskusie. Ťažiskom tohtoročného programu bol rok 1968 – československá jar a následná okupácia. Videli sme však aj filmy z 80. rokov, kde karty miešali agenti ŠTB. Redaktorka Jarmila Vitovičová študentov, ktorých boli tohto roku plné sály. Na úvod tohto týždňového cyklu sa teda započúvajme do názorov súčasnej mladej generácie:

Festival slobody 2018-anketa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na festivale bol odvysielaný krátky film Agent Vian z dokumentárneho cyklu Českej televízie Příběhy 20. století, ktorý rozpráva príbeh dvoch kamarátov. Jeden sa stal spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti a druhý jeho sledovaným subjektom. Po premietaní hovorila redaktorka Jarmila Vitovičová s režisérom a scenáristom filmu Adamom Drdom:

Festival slobody 2018-rozhovor s Adamom Drdom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súčasťou bola aj diskusia s priamymi účastníkmi protestov, ktorí za vyjadrenie svojho nesúhlasu tvrdo zaplatili. Spolu s diskusiou sme videli aj a vernisáž výstavy, ktorá popisuje protesty proti násilnému potlačeniu Pražskej jari v krajinách, odkiaľ boli do Československa pred päťdesiatimi rokmi vyslané okupačné vojská. Festival slobody zaznamenala Jarmila Vitovičová a na výstave oslovila autora Adama Hradílka:

Festival slobody 2018-Rozhovor s Adamom Hradilkom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zaujímavým hosťom Festivalu slobdoy bol aj Štefan Vrátny. Muž, ktorý v rokoch normalizácie študoval v USA a po návrate domov bol pochopiteľne zaujímavým sústom pre Štátnu bezbečnosť:

Festival Sloboda 2018-Rozhovor so Štefanom Vrátnym Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jedným z hlavných hostí festivalu bol Pavel Litvinov, ktorý bol jedným z tých, ktorí v zahraničí protestovali proti okupácii Československa v roku 1968:

Festival slobody 2018-Rozhovor s Pavlom Litvinovom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: z oficiálneho vizuálu 8. ročníka Festivalu slobody


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame