RUBIKON: Denník novinára

RUBIKON: Denník novinára

Program Rubikon má vysielací čas v nedeľu o 10.00.


August 1968. Podľa spomienok pamätníkov a pamätníčok, horúci august a to po všetkých stránkach, aj vzhľadom na výbušnú situáciu po vstupe spojeneckých vojsk na naše územie.

Novinár Juraj Alner v roku 2018, teda 50 rokov po vydal knihu s názvom 1968 - polčas rozpadu komunistického režimu - Denník novinára. Je to autentický záznam udalostí, jednak osobného charakteru, ale predovšetkým záznam spoločnosti v čase invázie tzv. - spriatelených vojsk. Denník s autentickými zápismi sa strieda v knihe s citáciou domácej a zahraničnej čase. Kniha tak ponúka jednak ľudský príbeh novinára ako aj plastický obraz historických momentov. Rovnako ako Juraj Alner, aj jeho manželka Zuzana Alnerová, rodená Horáčková bola vtedy aktívnou novinárkou. V roku 1968 sa ešte nepoznali, napriek tomu majú spomienky oboch spoločného menovateľa. Vieru, že médiá nemajú opustiť krajinu a jej ľudí v tých najhorších chvíľach, ale majú vytrvať v snahe pravdivo informovať. Či už to bolo printové periodikum Ľud, v ktorom pracoval Juraj Alner, alebo Československý rozhlas v Prahe, kde pracovala Zuzana Horáčková .

Dnes s odstupom 50-tich rokov si môžeme postupne z informácií, ktoré už nefiltruje ideológia poskladať mozaiku augustových dní 1968. A nikto nepochybuje, že dôležitú úlohu zohrávali média, ktoré sa nevzdávali a aj v prvé dni okupácie aj keď v sťažených podmienkach pracovali ďalej. Kľúčovú úlohu zohralo aj ilegálne rozhlasové vysielanie vtedy Československého rozhlasového vysielania na Slovensku a v Čechách. Rok 1968 a jeho dôsledky máme možnosť pripomenúť si aj vďaka novej knihe novinára Juraja Alnera 1968 - polčas rozpadu komunistického režimu - Denník novinára.

Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame