Portréty: Dobroslav Chrobák

Portréty: Dobroslav Chrobák

Epizódu zo života spisovateľa Dobroslava Chrobáka vysielame v nedeľu 3. júna o 7.00h v Rádiu Devín.

Spisovateľ Dobroslav Chrobák prepadol čaru literárnej tvorby pomerne zavčasu. Písať začal už ako stredoškolák a svoju prvú poviedku uverejnil v roku 1924 ako sedemnásťročný. Napriek tomu vyštudoval v Prahe elektrotechniku a získal titul inžiniera. A práve táto špecializácia ho priviedla do Slovenského rozhlasu, v ktorom pracoval najprv ako vedúci techniky a neskôr ako oblastný riaditeľ Československého rozhlasu. V týchto funkciách sa zaslúžil o rozvoj rozhlasového zariadenia a jeho povojnovú rekonštrukciu.

Spomedzi Chrobákovej tvorby vyniká jeho knižný debut Kamarát Jašek a románová novela Drak sa vracia, obe situované do dedinského prostredia, ktoré dokázal majstrovsky vykresliť. Po napísaní diela Drak sa vracia sa Chrobák natrvalo umelecky odmlčal a viacej sa venoval publicistike a umeleckej kritike. Možno by sa neskôr opäť vrátil k písaniu románov, no skorá smrť, zomrel ako 44-ročný, navždy uzavrela jeho umelecký odkaz.

V nasledujúcom pásme vám autor Jozef Repko priblíži tohto pozoruhodného autora práve v čase, keď písal už spomínanú novelu Drak sa vracia.

Réžia: Jana Strnisková. Účinkujú: Peter Rúfus, Dáša Rúfusová a Peter Sklár. Hudobná spolupráca: Lýgia Vojtková.


Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame