Po stopách pamäti: Dlhé a kruté obdobie komunizmu

Po stopách pamäti: Dlhé a kruté obdobie komunizmu

Vysielame v sobotu 10. marca 2018 o 17.00 v Rádiu Devín

Cyklus Po stopách pamäti vznikol v spolupráci Rozhlasu a televízie Slovenska s Ústavom pamäti národa. Je venovaný významným míľnikom 20. storočia v podobe osmičkových rokov s traumatizujúcim dopadom na spoločenskú a politickú realitu Slovenska. Spracováva oral history nahrávky ÚPN do podoby rozhlasových fíčrov.

Druhá časť cyklu s názvom Dlhé a kruté obdobie komunizmu prináša osobné svedectvá dvoch mužov, ktorí sa stali obeťami tohto bezohľadného a cynického zriadenia. Pútavé príbehy Michala Šusteka a Františka Maníka spracoval autor a režisér Pavol Smolík.

Príbeh prvý - Proti sokovi v láske
Pútavé rozprávanie Michala Šusteka o tom, ako sa uchádzal o priazeň dievčaťa - a iný chlapec, jeho sok, ho preto udal komunistickým štátnym orgánom pod zámienkou, že Šustek je nepriateľom zriadenia. Pre Michala Šusteka sa začalo obdobie krutého vypočúvania a väznenia - a ani po prepustení sa nezbavil biľagu nežiaducej osoby.

Príbeh druhý - Trest pre učiteľa
Učiteľ František Maník odmietol podvoliť sa štátnemu teroru a po februárovom prevrate v roku 1948 viesť deti k ateizmu a podporovať znárodnenie. Nasledovalo prenasledovanie a dlhá úmorná púť po väzniciach celej republiky. Maník naliehavo upozorňuje na to, že pamäť národa je tu na to, aby zabránila nástupu nových totalít.

Šustek i Maník zdôrazňujú tiež nevyhnutnosť odpustiť - ak sa má spoločnosť opäť stať zdravou a mravnou.

Foto: TASR / L. Bielik / úprava Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame